Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért reagálnak a kutyák a Columbo-szoborra?

A pár hete felavatott szobor nemcsak az arra járók kedvence lett, hanem a kutyások, pontosabban kutyáik körében is komoly reakciókat váltott ki. A válasz szokás szerint sokkal ridegebb, mint amilyennek azt az emberek szeretnék hallani.

Vajon van nála labda? 

A kutya egy szoborban nem feltétlenül látja a kutyát

Jóóójójójójjjjjj, de aranyos a Fifi nézd, hét nem édes, hogy megszagolta a Columbo bácsi kutyájának orrát, jóóóóó, látja, hogy az is kutyi!

Jaj, Fifi nem szereti Columbo kutyáját, nézd hogy megugatja, ahogy minden kutyát, mert látja, hogy ez is kutya! Ilyen okos!

Nem feltétlenül. A szoborra leadott kutyareakciók kiváltó oka nem csak az, hogy a forma egy fajtársat mintáz. Ha Columbo előtt egy amorf Picasso-szobor foglalna helyet, kiskutyáink -vérmérséklettől függően- megnéznék, megszagolnák, megugatnák, megijednének tőle, vagy csak lepisilnék.

A kutya ugyanis jellemzően reagál a felbukkanó tárgyakra, megszokott környezetének változásaira.

Mi a teendő?

Különböző érzékenységű kutyák különböző módon reagálnak a tereptárgyakra, idegenekre, szokatlan tárgyakra, hirtelen mozdulatokra. Ez lehet egy nejlonzacskó, amit visz a szél, egy esernyős ember, egy puskalövés, vagy egy utcaszintre lehozott zsánerszobor, mint amilyenek Columbóék is.

Jó idegrendszerű kutya nem készül ki Columbótól, megnézi, megszagolja, esetleg körbepisili. Ha viszont kutyánk láthatólag megijed, vagy hátrálva ugatja, nem szabad, pontosabban kínzás odarángatni, nézze már meg, ott egy másik kutyi. Annak az állatnak ugyanis az a forma, az az inger sok, amit sokkterápiával nem lehet kezelni, legfeljebb kitartó munkával. Ezek az egyedek valószínűleg ugyanígy regálnak esernyős emberre, felboruló kukákra is.

Önbizalmuk növelésére például jó eszköz az örző-védő foglalkozás, amelyről utóbbi cikkünkben írtunk részletesen.

3 Tovább

A városban is él kullancs

Az enyhe télnek köszönhetően az elmúlt hónapokban is izgulhattunk barátaink és saját kutyáink egészsége miatt, és sajnos a legnagyobb óvatosság ellenére is voltak babéziás megbetegedések, és nem mindegyik végződött jól. Amit garantáltan nem munyizna egyetlen kutyás sem: a kullancs.


 
Hol van kullancs?
 
Nem csak az erdőben. Pontosabban erdő van a városban is, ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. A kullancs ugyanis nem tud olvasni, így nem várostáblához, hanem koszthoz és kvártélyhoz közel választja ki élőhelyét. A sűrű aljnövényzetet kedveli és az enyhébb tavaszi, őszi hőmérsékleten érzi jól magát, tűzforró síkságokon előfordulása nem jellemző, ahogy a legforróbb nyári napokon is kevésbé támadnak.

Tehát szezon van!

Fontos neki az élőhelyen megforduló minél több gazdaállat, ezért ahova sok kutya jár, azok is fertőzöttebb területek lehetnek. Budapesten a nagyobb parkokban -Margitsziget, Népliget- is van belőlük bőven, az itt tett séták után is érdemes ellenőrizni kutyákat, saját magunkat, margitszigeti futóknak ez nem újdonság, pláne ha hajlamosak a fűben ülve lenyújtani.

Vannak egygazdás és többgazdás kullancsok. Ezek egész életükben csak egy állatból szívnak vért vagy a különböző fejlődési stádiumokban különböző állatokon táplálkoznak – amíg kicsi a kullancs, főleg kisemlősökre tapad (sün, pocok), ha már nagyobb a kullancs, a préda is lehet nagyobb, jöhetnek a kutyák.
 
Mit okozhat?
 
Szinte bármilyen baktériumot, vírust, parazitát képes továbbítani egyik gazdából a másikba. A kullancs lehet gazda (ha benne is szaporodnak) és csak közvetítője is kórokozóknak. A Lyme kórnak a kullancs gazdája is, ezt, mivel az benne is szaporodik, nagyobb mennyiségben képes továbbadni, mintha amikor csak felszipkáznak és abból adnak át kórokozókat.
 
Babézia, azaz fertőző vérfesték-vizelés
A kór a vörösvérsejteket károsítja, veseelégtelenséget, vérszegénységet okozva.
Tünetei: láz, bágyadtság, nyugtalanság, sötét vizelet, bizonytalan járás.
Gyógyítható? A betegség kezdeti stádiumában (1-2 nap) igen.
 
Lyme-kór
Baktérium okozta megbetegedés, emberre is veszélyes, azt azonban a fertőzött kutyától nem, hanem az esetleg hazahurcolt és átmászó kullancstól lehet elkapni.
Tünetek: Étvágytalanság, végtagfájdalom miatti óvatos járás, vándorló sántaság, céltábla szerű bőrpír.
Gyógyítható? Igen, súlyos elváltozásokat a hónapokig, évekig kezeletlen fertőzés okoz.
 
Fertőző agyhártyagyulladás
Vírusos megbetegedés.
Tünetek: Láz, hányás, ízületi fájdalom, bénulás.
Gyógyítható? Időben diagnosztizálva igen.
 
Védekezési lehetőségek
 
A bőrre (nem szőrre) kenhető riasztók jellemzően kontaktmérgek - megölik a kullancsot- hatékonyságuk magas, de ezeket nem szívesen keni kutyájára mindenki. Használatuk előtt feltétlenül olvassák el a tájékoztatót, egyes készítmények macskákra, halakra (kerti tó…) lehetnek veszélyesek.

A bolhariasztó nyakörvek (nem a párszáz forintos legalsó kategóriáról beszélünk) is hatékonyak -kontaktmérgek azok is - de csak feltételük után pár nappal fejtik ki hatásukat a kutya egész testén -annyi idő kell, hogya kutya egész testfelületén elterjedjen a hatóanyag- és ezeket nem érdemes lötyögve használni, pláne nem egy nagyobb bundájú kutyán, és szavatossági idejüket is be kell tartani. 
 
Az alternatív megoldások -pl. ultrahangos nyakörv- hatékonyságával kapcsolatban több szakember szkeptikus.
 
Mechanikai megelőzés és tűzoltás
 
Az esetlegesen fertőzött területen járó kutyát minden nap vizsgálja át, mert a fertőzés átjutása a kullancs bőrben fúrva töltött idővel egyenesen arányosan nő. Kullancscsipesszel, vagy a tövénél megfogott és az óramutató járásával ellentétes irányban kicsavarással lehet kiszedni, ne kenegesse, ne nyomogassa, mert úgy a kutyába még több kerülhet a kullancs testében élő kórokozókból, és egy beszakadt fej kisebb gondokat okozhat, mint a kutyába préselt kullancsbelsőség.

Ilyen egyszerű kiszedni, szemöldökcsipesz, női körmök előnyben.:


Ez egy olyan feladat, amellyel nem kell hajnali kettőkor állatorvosi ügyeletre rohanni, helyette érdemes elsajátítani az eltávolítási technikát, és megtanulni felismerni a kullancsot, megkülönböztetni a kutya mellbimbóitól.
 
A kiszedett kullancsot van lehetőség laboratóriumokban bevizsgáltatni, és prevenciós jelleggel megállapítani, hordozott-e betegséget. 

5 Tovább

Minek őrző-védőzzön egy beagle?

Több száz éven át kuvaszok és komondorok őrizték és védték nyájainkat, területeinket, tagadhatatlanul örző-védő munkát végezve. Mára az őrző-védő kiképzés hazánkban is sokkal sokrétűbb lett, szerepe a harapós kutyák képzése mellett kibővült a sportkutyákkal és az amatőr kutya,- és gazdaterápiával.

IPO, KNPV, Mondioring, a versenyszakosztályok

A Schutzhund (IPO) minden ö-v őse, a 20. század elején, kifejezetten német juhászok számára kifejlesztett tesztrendszer, amely engedelmes, nyomkövető és őrző-védő gyakorlatokból áll. Így, egyfajta munkakutya vizsgán tudták az egyedek munkakézségüket, intelligenciájukat, erős ösztöneiket és emberközpontúságukat, bátorságukat bizonyítani, és csak a megfelelően szereplő példányokat vonták tenyésztésbe. Ez Németországban a mai napig így van, a vizsgával tenyészértéket mérnek.

A KNPV szintén a 20. század elején, Hollandiában kialakított rendszer, amely a rendőrség állományán belül dolgozó kutyák kiképzésére készült, ezek nem csak sport, hanem éles, valós helyzetekre kihegyezett szolgálati kutyák.

A Mondioring a már meglévő irányzatokat egyesítve alakult ki a nyolcvanas években, lényegében a két irányzatot egyesítve, életszerű helyzetekkel egyfajta praktikus engedelmességre helyezve a hangsúlyt.

Mikor csibészelünk már?

Nem csibészelünk. Illetve az őrző-védő kiképzés nem feltétlenül vezet harapós kutyához, csak ha az a cél. Tanítványaink is a legritkább esetben vágynak erre. Kezelhetőbb, élhetőbb, engedelmesebb, nyugodtabb kutyára annál inkább, és ehhez is kiváló eszköz az őrző-védőzés.

Pont úgy képzeljék el, mint amikor lemegy valaki bokszolni, vagy bármilyen küzdősportra. Ugyanazzal az eszközzel az egyik srác önbizalmat növel, a másik energiát vezet le, a harmadik világbajnok akar lenni, a negyedik pedig az éjszakában dolgozik, éles helyzetben is szüksége lehet a tudásra. Pontosan így őrző-védőzhetnek rendkívül különböző kiskutyák. Edzőjük pedig a kiképző és a segéd, nem a gazda. A gazda ugyanis akár akadályozhatja is a kutyát a munkában, fejlődésben.

Tudunk példákat, hogy a kutya képességei akár egészen komoly szintű vizsgára is elegek lennének, de a gazda kevés, vagy nem veszi komolyan. Például Papesz egy kiképző kezei között akár IPO egyes vizsgát tehetne, a gazdája kezei között ez már nem olyan biztos. Ez sajnos tanítványaink nagy részére érvényes.

Érzékeny, félős kiskutyák és az örző-védő

Vannak fokozatok, az érzékenység lehet veleszületett, de neveléssel is el lehet rontani, hiszen egy kutyát hülye viselkedéssel könnyű elnyomni, elbizonytalanítani. A kórkép fajtafüggetlen, lehet egy kaukázusi is félős, bizonytalan, kicsi lekvár.

Ilyen kutya esetében arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a foglalkozás játékos harc legyen egy idegennel, amely során a kutya sikerélménnyel gazdagodik, és ez hosszú távon magabiztosabbá, kiszámíthatóbbá teszi a viselkedését, például nem fog félelmében közeledésre beparázni és kitámadni.

Egy beagle sem csak szökni akar mindig

Az energiabombák

Magas zsákmányösztönű, szívben tökéletes őrző-védő kutyák, tipikusan a kicsi terrierek, amelyek fizikai okokból sose lehetnek komoly őrző-védő példányok, de elfogó kutyák sem, bár fejben arra is alkalmasak lehetnének. Ezek olyan kutyák, amelyeknek le kell vezetni az energiáit, imádják ezt a játékot és pont úgy tudnak előremenni mint a kifejezetten célfajták. Természetesen ide is minden belefér, ez is fajtafüggetlen jellemvonás.

Nekik az őrző-védő olyan, mintha úsztatnánk, labdáznánk vele, ez egy zsákmányszerző játék. A kutya egyrészt nyugodtabb lesz tőle a hétköznapokon, hiszen kiéli magát, másrészt jobban reagál idővel a -szerinte- fenyegetésre, nem reagál túl botot, járókeretet, esernyőt. A képzéstől jobban kezelik a mindennapi konfliktusokat, nem agresszíven és ha mégis bekattannak, könnyebben kezelhetőek maradnak közben.

Papesz nem viccel, mi azért nevetünk kicsit

A sportolók

Versenykutyák, pont mint minden sport esetében. Itt már egy alaposan kiválasztott kutya kell, hiszen az gyorsabban halad, jobb eredményekre képes, Célfajták kiválv egyedeiről van szó. Természetesen a két eddig említett kategória is eljuthat sport szintre, ez más elsősorban a gazdán múlik, de világbajnokságra talán érdemesebb egy sportszülőktől származó malinois kölyköt vásárolni, mint kihozni az Illatos útról az egyik kutyát, hiszen a csúcson már elég kiélezett a helyzet. Kiképzésük során az őrző-védő munka mellett az engedelmességre és a nyomkövetésre is ugyanakkora hangsúlyt helyeznek.

Csutka a malinois sem viccel, tőle azért van miért tartani

Elfogó kutyák - a katonák

Rendőrség, katonaság, vámosok, igazságszolgáltatásban dolgozó kutyák. Ezek harapnak és meghalhatnak. Kiképzésük során az engedelmesség -bár van engedelmes munka is velük- háttérbe szorul, a kiskutyákból ösztönfejlesztéssel rettenthetetlen kutyát nevelnek, amely kb. egyéves korában megy el a szervhez. Ott kiképzése életszerű szituációkra alapul, ahol az lényeg, hogy a kutya lefogja a bűnözőt amíg a szerv odaér.

Egy katonakiskutya

Képzésük során az a lényeg, hogy a kutya úgy bekapcsoljon és menjen előre, hogy le se akard állítani.

A sport és az elfogók között van átfedés, egyik műfaj kiváló egyedei adhatnak kiváló utódokat a másiknak, de ez nem jelenti azt, hogy egy szuper sportkutya mindig elég tökös elfogónak is. A két műfaj közötti esetleges átfedések pedig már nem csak egy jó egyeden múlnak, hanem kiképzési technikán is.

2 Tovább

Kutyával aludni: cuki vagy ciki?

A lakásban tartott kutyákkal, ölebekkel szemben elkövetett legnagyobb munyizás az együttalvás, ami ráadásul édeskevés a kutya boldogságához.

A kutya melege az utcán mindennél jobb.

Miért alszunk állatokkal?

Jaj, hát persze, hogy jó néha összenyomorgatni a kutyit, hiszen annyira finom puha, majdnem mint egy plüssmaci, és a kutyi is szereti, ha simizik. Nem csak a gyerekek, felnőttek is érzik ezt az ingert, a kisállatok melege, pozitív energiájuk feltétlenül kellemes érzés, a terápiás kutyák fogalma, munkaköre sem véletlen, nem a semmire épül. És ahogy simizni, úgy összebújni is nagyon jó velük, de az együttalvásnak is vannak hátulütői.

Nem mindenki szeret állatokkal aludni

A téma párkapcsolati vetülete, hogy az állatokkal nem alvók sokszor kifejezetten taszítónak, zavarónak találják az ágyba mászó kutyát, macskát. Ez a szokás vezethet konfliktushoz, ugyanis egy éjjel kéretlenül arcba nyomuló szőrös macska, morgó kutya, a kéretlenül ébresztő mancsok és karmok már az erőszak határát súrolják, aminek elviselését, sőt, élvezetét ne várják el senkitől, ne lepődjenek meg, ha az új partner ezek után menekülőre fogja a dolgot. És talán nem csak ezért.

Mert mire is van szüksége annak a gazdának, aki a kutyával/macskával alszik? Mit akar pótolni a kisállat melegével és kisugárzásával? Biztos hogy ez a konstruktív, felnőttre jellemző megoldás egy problémára? Vagy csak egy pótcselekvés, amitől még senki sem lett vonzóbb?

A higiénia

Egy megfelelően tartott, szocializált, játszó, földön hempergő kutya nem az a kimondott popsikendő. Mocskos kis talpacskáját le lehet ugyan törölni, de minden este fürdetni igencsak káros lenne a bőrének, szőrzetének. Ha pedig elmarad a fürdés, szőrén minden van a nyáltól a kakin és sáron keresztül, amit az ágyba, és közvetve bőrünkre, arcunkba dörzsöl. Kiskutyánk semmivel sem tisztább, mintha egy jó kis kutyázós nap után cipőstül-kabátostul feküdnénk az ágyba. Vagy úgy szoktak? Mert ha igen, mindent értünk.

Nem minden kutyának jó

Ha hálótársunk verekszik, behívhatatlan, és tojik a fejünkre, akkor át kell gondolni, hogy a fölösleges kényeztetéseken túl vajon megkapja azt, ami igazából kell neki?

Mert a kis szeretetpótlék lehet, hogy ágyban alhat, asztalról eszik, és az övé a legszebb kutyaruha Újlipótban, de ezek egyáltalán nem szükséges, sőt, teljesen fölösleges emberi pótcselekvések egy kutya életében. A megfelelő mennyiségű testmozgás, szocializáció és tanítás viszont elengedhetetlenek a boldog kutyaélethez, de ezeket sokkal kényelmetlenebb és több meló, idő megadni, mint beengedni a kutyát az ágyunkba. 

A kutyával nem elég aludni, foglalkozni kell vele.

3 Tovább

Mit tegyünk, ha verekedésbe keveredik a kutyánk?

Kedvencünk, munkakutyánk elpusztulása minden gazdának fájdalmas élmény. Még azoknak sem könnyebb, akik előbb távoznak, mint kutyájuk, hiszen az eb további ellátását megoldani sem egyszerű. A legkeményebb helyzetben mégis azok a tulajdonosok vannak, akik tehetetlenül végignézik, ahogy a kutyájukat szétmarcangolja egy másik.


Megelőzhető a kutyatámadás?

Megelőzhető, hogy Pisti az új Civickel elüssön ma este a járdán? Megelőzhető, hogy a ma esti római járat, amin ülök, lezuhanjon? Megelőzhető, hogy a fejemre zuhanjon egy cserép a tetőről? Igen. A legbiztosabban úgy, ha nem lépünk le a járdára, nem szállunk fel a gépre, vagy nem megyünk be abba az utcába.

Tehát kivédhető, leginkább azzal, ha nincs kutyájuk, vagy a kutya egy kaukázusi, komondor, esetleg kuvasz. Az csökkenti a támadások esélyét, de a kimenetelük feltétlenül kevésbé lesz a mi oldalunkon halálos kimenetelű, mintha tízkilós spániellel járnánk.

Mert sajnos a karma nem mindig a barátunk, ezért kerülhetünk rosszkor rossz helyre, akár kutyástul is, és akkor kivédhetetlenül üt el minket a vonat.

De azért félreugorhatok, ha jön a vonat?

Van az úgy, hogy a támadás előre látható, egy támadón, ugatva felénk rohanó kutya valószínűleg nem puszit akar adni Fifinek, ahogy egy lassan vadászva, morogva közeledő sem. A szerencsések lépjenek be egy kapun egy házba, üljenek autóba. Akik kevésbé szerencsések, és nincs komoly tapasztalatuk begőzölt kutyák leszerelésével, ne gondolják, hogy egy bizonytalan ellentámadással majd elkergetnek egy ölni induló rottweilert, mert komoly sérüléseket gyűjthet be a gazda is, ha fellépése nem elég meggyőző.

Egy kisebb, tízkilós kutyát azért nyugodtan próbáljanak meg elkergetni. Ordítani nem kell, a néma, lassú és határozott lépések a kutya felé célravezetőbbek, de rúghatnak is, ha nem esnek közben hasra.

Kutyánk felkapása jó ötletnek tűnhet, de így a karunk, hasunk simán lehet a támadó kutya célpontja, akár véletlenül is.

Mi van, ha baj van?

Mi van, ha a vonat alatt fekszünk? Sajnos azok a gondolatok, hogy majd szétrúgom a pitbull seggét, lehúzom a rotit a spánielről, kiemelem a bullt a pincsiből, hát ezek csak a legtapasztaltabb kutyásoknak, sőt szájfeszítő eszközök nélkül tapasztalt verekedtetőknek sem feltétlenül mindig sikerülnek, sőt, az elöl fogó, hátul ütött kutya akár még jobban begőzölhet. Láttunk amstaffot, ami nem engedett amikor a heréit rúgták erőből, másikat, ami az orrába nyomott vízre sem reagált és emeltünk már ki kutyát úgy, hogy visszaharapott a kezünkre, sőt, van az a példány, amit legázsprézni sem lehet, ha ölni jár.

Az egy másik állapot, ami ráadásul nem feltétlenül a pásztorebek, az őrző-védő és a verekedésre tenyésztett fajták sajátja. Azoknál azért kiemelt a probléma, mert az emberét sokszorosan felülmúló fizikai erővel, többi kutyánál erősebb állkapoccsal, magasabb fájdalomküszöbbel rendelkeznek.

A kiemelési technikáknak pedig mindig megvan a veszélye, hogy a kiemelt kutya visszaharap, így ennek kivitelezése gyakorlatlanoknak, nagyméretű kutyák között kockázatos, mérlegeljenek, mielőtt belenyúlnak.

A két kutya hátsó lábánál széthúzásánál szakadhatnak ki darabok a kutyákból ha keményen fognak, a fogásváltást hiába várják, vannak egyedek, amik nem tépkednek, hanem nyugodtan odafognak.

Két foxit vagy spánielt persze bátran rúgjanak szét, ott valószínűleg tapasztalat és gyakorlat nélkül, némi tök segítségével tudják mérsékelni a károkat, de amikor nagy kutya, vagy kutyák vannak a helyzetben, és nincs profi a környéken, az ima a leghatékonyabb segítség. És utólag egy feljelentés.

Kármentés nincs, elégtétel lehet

Az egyetlen dolog amit tehet egy károsított gazda, hogy nem hagyja annyiban a dolgot, feljelentést tesz egy társadalmi léptékben felelőtlen kutyatulajdonos ellen, aki a kutyája okozta károkért viszont teljes mértékben felelős.

6 Tovább

ne munyizd

blogavatar

A kutyád nem a gyereked. Tanulságos történetek gazdiknak és a gazdik barátainak.

Utolsó kommentek