Az enyhe télnek köszönhetően az elmúlt hónapokban is izgulhattunk barátaink és saját kutyáink egészsége miatt, és sajnos a legnagyobb óvatosság ellenére is voltak babéziás megbetegedések, és nem mindegyik végződött jól. Amit garantáltan nem munyizna egyetlen kutyás sem: a kullancs.


 
Hol van kullancs?
 
Nem csak az erdőben. Pontosabban erdő van a városban is, ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. A kullancs ugyanis nem tud olvasni, így nem várostáblához, hanem koszthoz és kvártélyhoz közel választja ki élőhelyét. A sűrű aljnövényzetet kedveli és az enyhébb tavaszi, őszi hőmérsékleten érzi jól magát, tűzforró síkságokon előfordulása nem jellemző, ahogy a legforróbb nyári napokon is kevésbé támadnak.

Tehát szezon van!

Fontos neki az élőhelyen megforduló minél több gazdaállat, ezért ahova sok kutya jár, azok is fertőzöttebb területek lehetnek. Budapesten a nagyobb parkokban -Margitsziget, Népliget- is van belőlük bőven, az itt tett séták után is érdemes ellenőrizni kutyákat, saját magunkat, margitszigeti futóknak ez nem újdonság, pláne ha hajlamosak a fűben ülve lenyújtani.

Vannak egygazdás és többgazdás kullancsok. Ezek egész életükben csak egy állatból szívnak vért vagy a különböző fejlődési stádiumokban különböző állatokon táplálkoznak – amíg kicsi a kullancs, főleg kisemlősökre tapad (sün, pocok), ha már nagyobb a kullancs, a préda is lehet nagyobb, jöhetnek a kutyák.
 
Mit okozhat?
 
Szinte bármilyen baktériumot, vírust, parazitát képes továbbítani egyik gazdából a másikba. A kullancs lehet gazda (ha benne is szaporodnak) és csak közvetítője is kórokozóknak. A Lyme kórnak a kullancs gazdája is, ezt, mivel az benne is szaporodik, nagyobb mennyiségben képes továbbadni, mintha amikor csak felszipkáznak és abból adnak át kórokozókat.
 
Babézia, azaz fertőző vérfesték-vizelés
A kór a vörösvérsejteket károsítja, veseelégtelenséget, vérszegénységet okozva.
Tünetei: láz, bágyadtság, nyugtalanság, sötét vizelet, bizonytalan járás.
Gyógyítható? A betegség kezdeti stádiumában (1-2 nap) igen.
 
Lyme-kór
Baktérium okozta megbetegedés, emberre is veszélyes, azt azonban a fertőzött kutyától nem, hanem az esetleg hazahurcolt és átmászó kullancstól lehet elkapni.
Tünetek: Étvágytalanság, végtagfájdalom miatti óvatos járás, vándorló sántaság, céltábla szerű bőrpír.
Gyógyítható? Igen, súlyos elváltozásokat a hónapokig, évekig kezeletlen fertőzés okoz.
 
Fertőző agyhártyagyulladás
Vírusos megbetegedés.
Tünetek: Láz, hányás, ízületi fájdalom, bénulás.
Gyógyítható? Időben diagnosztizálva igen.
 
Védekezési lehetőségek
 
A bőrre (nem szőrre) kenhető riasztók jellemzően kontaktmérgek - megölik a kullancsot- hatékonyságuk magas, de ezeket nem szívesen keni kutyájára mindenki. Használatuk előtt feltétlenül olvassák el a tájékoztatót, egyes készítmények macskákra, halakra (kerti tó…) lehetnek veszélyesek.

A bolhariasztó nyakörvek (nem a párszáz forintos legalsó kategóriáról beszélünk) is hatékonyak -kontaktmérgek azok is - de csak feltételük után pár nappal fejtik ki hatásukat a kutya egész testén -annyi idő kell, hogya kutya egész testfelületén elterjedjen a hatóanyag- és ezeket nem érdemes lötyögve használni, pláne nem egy nagyobb bundájú kutyán, és szavatossági idejüket is be kell tartani. 
 
Az alternatív megoldások -pl. ultrahangos nyakörv- hatékonyságával kapcsolatban több szakember szkeptikus.
 
Mechanikai megelőzés és tűzoltás
 
Az esetlegesen fertőzött területen járó kutyát minden nap vizsgálja át, mert a fertőzés átjutása a kullancs bőrben fúrva töltött idővel egyenesen arányosan nő. Kullancscsipesszel, vagy a tövénél megfogott és az óramutató járásával ellentétes irányban kicsavarással lehet kiszedni, ne kenegesse, ne nyomogassa, mert úgy a kutyába még több kerülhet a kullancs testében élő kórokozókból, és egy beszakadt fej kisebb gondokat okozhat, mint a kutyába préselt kullancsbelsőség.

Ilyen egyszerű kiszedni, szemöldökcsipesz, női körmök előnyben.:


Ez egy olyan feladat, amellyel nem kell hajnali kettőkor állatorvosi ügyeletre rohanni, helyette érdemes elsajátítani az eltávolítási technikát, és megtanulni felismerni a kullancsot, megkülönböztetni a kutya mellbimbóitól.
 
A kiszedett kullancsot van lehetőség laboratóriumokban bevizsgáltatni, és prevenciós jelleggel megállapítani, hordozott-e betegséget.