A lakásban tartott kutyákkal, ölebekkel szemben elkövetett legnagyobb munyizás az együttalvás, ami ráadásul édeskevés a kutya boldogságához.

A kutya melege az utcán mindennél jobb.

Miért alszunk állatokkal?

Jaj, hát persze, hogy jó néha összenyomorgatni a kutyit, hiszen annyira finom puha, majdnem mint egy plüssmaci, és a kutyi is szereti, ha simizik. Nem csak a gyerekek, felnőttek is érzik ezt az ingert, a kisállatok melege, pozitív energiájuk feltétlenül kellemes érzés, a terápiás kutyák fogalma, munkaköre sem véletlen, nem a semmire épül. És ahogy simizni, úgy összebújni is nagyon jó velük, de az együttalvásnak is vannak hátulütői.

Nem mindenki szeret állatokkal aludni

A téma párkapcsolati vetülete, hogy az állatokkal nem alvók sokszor kifejezetten taszítónak, zavarónak találják az ágyba mászó kutyát, macskát. Ez a szokás vezethet konfliktushoz, ugyanis egy éjjel kéretlenül arcba nyomuló szőrös macska, morgó kutya, a kéretlenül ébresztő mancsok és karmok már az erőszak határát súrolják, aminek elviselését, sőt, élvezetét ne várják el senkitől, ne lepődjenek meg, ha az új partner ezek után menekülőre fogja a dolgot. És talán nem csak ezért.

Mert mire is van szüksége annak a gazdának, aki a kutyával/macskával alszik? Mit akar pótolni a kisállat melegével és kisugárzásával? Biztos hogy ez a konstruktív, felnőttre jellemző megoldás egy problémára? Vagy csak egy pótcselekvés, amitől még senki sem lett vonzóbb?

A higiénia

Egy megfelelően tartott, szocializált, játszó, földön hempergő kutya nem az a kimondott popsikendő. Mocskos kis talpacskáját le lehet ugyan törölni, de minden este fürdetni igencsak káros lenne a bőrének, szőrzetének. Ha pedig elmarad a fürdés, szőrén minden van a nyáltól a kakin és sáron keresztül, amit az ágyba, és közvetve bőrünkre, arcunkba dörzsöl. Kiskutyánk semmivel sem tisztább, mintha egy jó kis kutyázós nap után cipőstül-kabátostul feküdnénk az ágyba. Vagy úgy szoktak? Mert ha igen, mindent értünk.

Nem minden kutyának jó

Ha hálótársunk verekszik, behívhatatlan, és tojik a fejünkre, akkor át kell gondolni, hogy a fölösleges kényeztetéseken túl vajon megkapja azt, ami igazából kell neki?

Mert a kis szeretetpótlék lehet, hogy ágyban alhat, asztalról eszik, és az övé a legszebb kutyaruha Újlipótban, de ezek egyáltalán nem szükséges, sőt, teljesen fölösleges emberi pótcselekvések egy kutya életében. A megfelelő mennyiségű testmozgás, szocializáció és tanítás viszont elengedhetetlenek a boldog kutyaélethez, de ezeket sokkal kényelmetlenebb és több meló, idő megadni, mint beengedni a kutyát az ágyunkba. 

A kutyával nem elég aludni, foglalkozni kell vele.