Több száz éven át kuvaszok és komondorok őrizték és védték nyájainkat, területeinket, tagadhatatlanul örző-védő munkát végezve. Mára az őrző-védő kiképzés hazánkban is sokkal sokrétűbb lett, szerepe a harapós kutyák képzése mellett kibővült a sportkutyákkal és az amatőr kutya,- és gazdaterápiával.

IPO, KNPV, Mondioring, a versenyszakosztályok

A Schutzhund (IPO) minden ö-v őse, a 20. század elején, kifejezetten német juhászok számára kifejlesztett tesztrendszer, amely engedelmes, nyomkövető és őrző-védő gyakorlatokból áll. Így, egyfajta munkakutya vizsgán tudták az egyedek munkakézségüket, intelligenciájukat, erős ösztöneiket és emberközpontúságukat, bátorságukat bizonyítani, és csak a megfelelően szereplő példányokat vonták tenyésztésbe. Ez Németországban a mai napig így van, a vizsgával tenyészértéket mérnek.

A KNPV szintén a 20. század elején, Hollandiában kialakított rendszer, amely a rendőrség állományán belül dolgozó kutyák kiképzésére készült, ezek nem csak sport, hanem éles, valós helyzetekre kihegyezett szolgálati kutyák.

A Mondioring a már meglévő irányzatokat egyesítve alakult ki a nyolcvanas években, lényegében a két irányzatot egyesítve, életszerű helyzetekkel egyfajta praktikus engedelmességre helyezve a hangsúlyt.

Mikor csibészelünk már?

Nem csibészelünk. Illetve az őrző-védő kiképzés nem feltétlenül vezet harapós kutyához, csak ha az a cél. Tanítványaink is a legritkább esetben vágynak erre. Kezelhetőbb, élhetőbb, engedelmesebb, nyugodtabb kutyára annál inkább, és ehhez is kiváló eszköz az őrző-védőzés.

Pont úgy képzeljék el, mint amikor lemegy valaki bokszolni, vagy bármilyen küzdősportra. Ugyanazzal az eszközzel az egyik srác önbizalmat növel, a másik energiát vezet le, a harmadik világbajnok akar lenni, a negyedik pedig az éjszakában dolgozik, éles helyzetben is szüksége lehet a tudásra. Pontosan így őrző-védőzhetnek rendkívül különböző kiskutyák. Edzőjük pedig a kiképző és a segéd, nem a gazda. A gazda ugyanis akár akadályozhatja is a kutyát a munkában, fejlődésben.

Tudunk példákat, hogy a kutya képességei akár egészen komoly szintű vizsgára is elegek lennének, de a gazda kevés, vagy nem veszi komolyan. Például Papesz egy kiképző kezei között akár IPO egyes vizsgát tehetne, a gazdája kezei között ez már nem olyan biztos. Ez sajnos tanítványaink nagy részére érvényes.

Érzékeny, félős kiskutyák és az örző-védő

Vannak fokozatok, az érzékenység lehet veleszületett, de neveléssel is el lehet rontani, hiszen egy kutyát hülye viselkedéssel könnyű elnyomni, elbizonytalanítani. A kórkép fajtafüggetlen, lehet egy kaukázusi is félős, bizonytalan, kicsi lekvár.

Ilyen kutya esetében arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a foglalkozás játékos harc legyen egy idegennel, amely során a kutya sikerélménnyel gazdagodik, és ez hosszú távon magabiztosabbá, kiszámíthatóbbá teszi a viselkedését, például nem fog félelmében közeledésre beparázni és kitámadni.

Egy beagle sem csak szökni akar mindig

Az energiabombák

Magas zsákmányösztönű, szívben tökéletes őrző-védő kutyák, tipikusan a kicsi terrierek, amelyek fizikai okokból sose lehetnek komoly őrző-védő példányok, de elfogó kutyák sem, bár fejben arra is alkalmasak lehetnének. Ezek olyan kutyák, amelyeknek le kell vezetni az energiáit, imádják ezt a játékot és pont úgy tudnak előremenni mint a kifejezetten célfajták. Természetesen ide is minden belefér, ez is fajtafüggetlen jellemvonás.

Nekik az őrző-védő olyan, mintha úsztatnánk, labdáznánk vele, ez egy zsákmányszerző játék. A kutya egyrészt nyugodtabb lesz tőle a hétköznapokon, hiszen kiéli magát, másrészt jobban reagál idővel a -szerinte- fenyegetésre, nem reagál túl botot, járókeretet, esernyőt. A képzéstől jobban kezelik a mindennapi konfliktusokat, nem agresszíven és ha mégis bekattannak, könnyebben kezelhetőek maradnak közben.

Papesz nem viccel, mi azért nevetünk kicsit

A sportolók

Versenykutyák, pont mint minden sport esetében. Itt már egy alaposan kiválasztott kutya kell, hiszen az gyorsabban halad, jobb eredményekre képes, Célfajták kiválv egyedeiről van szó. Természetesen a két eddig említett kategória is eljuthat sport szintre, ez más elsősorban a gazdán múlik, de világbajnokságra talán érdemesebb egy sportszülőktől származó malinois kölyköt vásárolni, mint kihozni az Illatos útról az egyik kutyát, hiszen a csúcson már elég kiélezett a helyzet. Kiképzésük során az őrző-védő munka mellett az engedelmességre és a nyomkövetésre is ugyanakkora hangsúlyt helyeznek.

Csutka a malinois sem viccel, tőle azért van miért tartani

Elfogó kutyák - a katonák

Rendőrség, katonaság, vámosok, igazságszolgáltatásban dolgozó kutyák. Ezek harapnak és meghalhatnak. Kiképzésük során az engedelmesség -bár van engedelmes munka is velük- háttérbe szorul, a kiskutyákból ösztönfejlesztéssel rettenthetetlen kutyát nevelnek, amely kb. egyéves korában megy el a szervhez. Ott kiképzése életszerű szituációkra alapul, ahol az lényeg, hogy a kutya lefogja a bűnözőt amíg a szerv odaér.

Egy katonakiskutya

Képzésük során az a lényeg, hogy a kutya úgy bekapcsoljon és menjen előre, hogy le se akard állítani.

A sport és az elfogók között van átfedés, egyik műfaj kiváló egyedei adhatnak kiváló utódokat a másiknak, de ez nem jelenti azt, hogy egy szuper sportkutya mindig elég tökös elfogónak is. A két műfaj közötti esetleges átfedések pedig már nem csak egy jó egyeden múlnak, hanem kiképzési technikán is.