Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ne rángasd a pórázt, ember!

Izgatottan szaglászó kiskutyák, közben a néni megkérdezi: kislány? Nem, kan. Riadt szemvillanás, Fifin megfeszül a nyakörv, majd egy pillanat múlva a többé-kevésbé semleges helyzetből két verekedő görény kerekedik és egy méltatlankodó néni, miért engedtem oda ha kisfiú, Fifi a fiúkat nagyon nem szereti. 

Miért? Homofób? 

Nem, Fifivel egyszerűen kutyaviadalt provokál a gazdája, bár maga se tud róla. Holott, ha lazán tartotta volna ő is a pórázt, a két kutya nagy valószínűséggel otthagyja egymást és mindenki megy tovább a dolgára. Mit tud a megfeszített póráz?

Magabiztosságot ad. Egy egyszerű példa: olyan, mintha egy bizonytalan helyzetben odaállnánk valaki mögé, sőt, átfognánk a derekát. Ha pedig rángatják azt a pórázt, jó adag agressziót visznek bele, és az összezördülés garantált. Próbálják csak ki, álljanak fel szemben, és kérjenek meg egy harmadikat, kezdje el rángatni a pulóverüket hátrafelé. Zavaró lesz, idegesítő, ahogy egy kutyának is az.

Ha megnézünk egy igazi -pontosabban esetünkben a Korcs szerelmek c. film egyik jelenetét- kutyaviadalt, láthatjuk, hogyan kell jól felspanolni egy kutyát. Pontosan úgy, ahogy a nénik szokták felspanolni a Fifiket a pórázrángatással, kiáltozással. 

Öntudatlanul ugyanazt teszi a gazda, amikor az ismerkedő kutyáját nyakon rántja, mint amit a ringben a két amstaffal művelnek. 

Két kutya találkozásában benne lehet a verekedés laza pórázzal is, de ha a szaglászásba beleviszünk egy pórázfeszítést, pláne rángatást, a bunyó kirobbanásának valószínűsége 99% lesz.

Tehát nem az a kérdés, hogy kisfiú, vagy kislány, inkább az, hogy tetszik majd a pórázt rángatni, vagy nem?

0 Tovább

Falkavezérnek ember a farkasa

A jó főnök leírása az emberek világában függ az alkalmazottak személyiségétől, és az elvégzendő munkától, amelyek sokszor összefüggésben állnak. Más típus vezet el remekül egy börtönt, és más egy grafikai stúdiót. Kiskutyáink pedig sokkal inkább fegyencek, mint művészek, a gazdák nagy része pedig még az emberek között se tapasztalta az irányítást. 

Főnökék cukiskodnak 

Milyen is egy jó főnök?

Megkérdezheti munkatársait, de hacsak nem egy hadsereget, maffiát, vagy börtönt vezet sikeresen, esetleg szakmája nem bérgyilkos, vagy jakuza, személyiségjegyei valószínűleg nem egyeznek meg a kutyavilág alfáinak tulajdonságaival. 

Az alfák ugyanis következetes keménylegények. Mindig harcra és ugrásra készek, gyorsak, harapnak, ha nem tetszik nekik valami, rögtön büntetnek, durvák és tekintélyesek. Kreativitás, empátia, humor, csupa szív, szeretet és rugalmasság ismeretlen, sőt, nemkívánatos fogalmak ebben a világban. Harcedzett katonák a javából és ha valakinek egy ilyen magabiztos kutya jutott, mindhiába mászott fel tehetségével, kreativitásával, humorával az emberi tápláléklánc csúcsára, kutyájával attól még csúnyán eleshet, mert itt mások a játékszabályok. 

Ráadásul társadalmunk a kemény bánásmód ellen nevel, reklamál, beszól, nyíg és sajnál. A gombszemű kutyát sajnálja, pedig a gombszemek mögött sokszor edzett vasakarat dolgozik.

A gazda -pláne, ha elkényeztetett városi falkák között jár kutyájával- így rendszeresen konfliktusba kerül, egyik oldalon a sokszor -akár magas szinten- bevált, eredményességre vivő finom viselkedésformák és a társadalmi elvárások -pláne nők esetében, mert a nő kedves, aranyos, alkalmazkodó, lágy, finom- sorakoznak, a másikon egy élőlény, amelyet ezek az érvek egyszerűen nem hatnak meg. Nem hatja meg a szép kérés, nem hatja meg a befogadás, a puha takaró, a prémium táp, a kandalló melege, sem a simogatás. Ezekre egyszerűen nincs is szüksége, mert mint azt már említettük, egy tökös kutya remekül elkóborolna a mezőn és élné világát, a befogósdi-megmentősdi-simogatósdi az emberek sportja.

Ami a gombszemű alfát meghatja, az a következetes rendtartás.

De gazda legyen a talpán, aki ezt a Szent István parki kutyafuttatóban is tartani tudja vezényszavakkal, szagolgatásról tiltással, simizgetés nem engedésével, mert a társadalmi elvárásokat hangoztató, de pórázrángató Fifitulajdonosok nem látják át az összefüggést, ha a gombszeműt is munyizná a gazdi, a csupa jóindulatból agresszívvá tett Fifit már varrnák az állatklinikán. 

12 Tovább

Minden szepiszomis kutya mögött egy gyenge ember áll

MI? Szepiszomis? Az valami betegség? Hát szeparációs szorongása van a Fifinek, megint lebontotta a franciaágy matracát. Ja, már értem. 
A szeparációs stressz az egyik legközismertebb szakkifejezés a kutyások között, főleg azért, mert a rossz kutya-gazda kapcsolat egyik leglátványosabb és akár egész társasházak életét megszomorító tünete. De hiába tudják a gazdik olyan jól, hogy a kutyájuk szepiszomis, ha ezt krónikus betegségként, megváltozhatatlan tényként kezelik, és inkább átvágatják kutyájuk hangszálát, mintsem saját fejükben raknának rendet.
Mérsékelt cukiság

Ugat, szaggat, összehugyoz
A szeparációs stressz akkor jelentkezik, amikor a gazdájával rossz kapcsolatú kutyát magára hagyják a lakásban és az olyan mértékben bestresszel, hogy ezt valahogy le kell vezetnie, aminek általában rombolás, cipőtépés, más esetekben akár egész napos ordító ugatás az eredménye. Antropomorfizálásra hajlamos gazdák ezt úgy értelmezik, a Fifi fél egyedül, a Fifinek hiányzunk, a Fifi mennyire szeret, a Fifi bosszút állt, mert otthon hagytuk, a Fifi nem szeret egyedül lenni. 
Nem.
Ennek egy helyes értelmezése van és az az, hogy Fifi a főnök. És egy főnök egyik elsődleges feladata a beosztottak felügyelete, védelme, ami tőlük elzárva nem lehetséges, ez vezet frusztrációhoz. A falkavezér csak a több ezer éve beprogramozott dolgát végezné, és az elszeparálással ezt akadályozzák meg a csicska státuszú gazdák.
A megoldás az, hogy a gazda csicskából főnök lesz, a kutya pedig főnökből csicska, ahova hosszú út vezet, de a megoldás tökéletes lesz, Fifi pedig békében alhat, amíg a főnökök a melóban vadásznak.
A tüneti kezelésben hívők tábora
Mivel a kutyavilágban főnöknek lenni következetességet, törődést és munkát kíván egy embertől is, sokan a tüneti kezelést választják, és az ugatós kutyát hangszalagműtéttel csonkítják, vagy elektromos nyakörvet raknak rá, ami az ugatásra megcsípi a kutyát, így takarva le a problémát.
Mindenki maga döntse el melyik megoldás híve. Annak, amikor kisfia elsős az iskolában és az első konfliktus kialakulásakor a tanítónéni két büdös nagy pofonnal, és a teremből kirugdosással intézi el a problémát, vagy ha nyugodtan megérti mi a gond, majd türelemmel, a gyökerétől oldja meg, így teremtve rendet.
2 Tovább

Simogatással uszítani nem szép dolog

Ki ne ismerne szerencsétlen, gazdáik fejében emberi tulajdonságokkal felruházott, ám viselkedészavaros, neveletlen és ezért akár veszélybe sodródó, vagy harapós kutyákat? Ezek az állatok hol büszkék, hol cukik, hol féltékenyek, hol okosak, hol hálásak, hol pedig szégyellik magukat, egy részük mégis állatkórházak traumatológiájának állandó vendége, de kiegyensúlyozott kutyaélete biztosan nincs egyiknek se. Sorra veszük ezeket.

Az ölből kimorgós, vagy pórázon sikítva ugatós kiskutya

"Fifike olyan bátor, megvéd, csúnya bácsi, ő szeret engem, puszipuszi."

Fifike nem bátor, és nem véd meg senkit. Fifike egy átlagos kiskutya volt, amelyik amikor megijedt valamitől, gazdái rögtön agyonsimogatták, ezzel megerősítve, félni oké, félni jó, Fifikében pedig az állandóan megerősített félelem agresszióvá fejlődött. Ők azok a kiskutyák, amelyek felé közelítve az utcán azok hisztériás ugatásba kezdenek, mire a gazdi izgatottan simogatva és angyali hangon gügyögve mondogatja: Nincsen semmi baj, Fifike! Sőt, akár ölbe is veszi. És az ördögi kör tovább folytatódik, Fifike egyre agresszívebb lesz, sokszor harap is, legtöbbször gyerekeket, mert az ő hangos, feltűnő közeledésükre hamar besokallhat egy kutya, és Fifikéknél az átlagosnál hamarabb szakad el a cérna.

A gazda -tudatán kívül- simogatással uszítja kutyáját az emberekre. 

Ez a viselkedés a kutyának és a gazdának se jó, mert egy állandó veszélyforrással együtt élni csupa frusztráció, másrészt egy ilyen kutya folyamatosan a szakadék széléről lóg lefelé, még akkor is, ha az okos gazda tartja hátulról. 

Fifike, ha kiegyensúlyozott idegrendszert örökölt, ebből a helyzetből kiemelve -magyarul gazda nélkül, idegen és a hülyeségre nem rájutalmazó közegben- megtanulhat normális kutyaként viselkedni, nyitott lesz, és esze ágában sincs örjöngeni.

Ha Fifike egy labilisabb idegrendszerű példány, akkor gazdája nélkül halálos rettegésben tölti élete minden egyes percét, és fokozottabban jelentkezhet nála a szeparációs stressz is. Ezen az állapoton a következetesség és a megfelelő viselkedés megerősítése sokat javíthat, ami majd kihat a gazdák életére is.

0 Tovább

A medve nem játék, a terrier vadászkutya

Választáskor megfeledkezünk arról, hogy pár évtized alatt nem lehet felülírni több ezer év ösztöneit és több száz év céltudatos, sokszor kegyetlen tenyésztői munka eredményét. 

De a kutyánk mindig ott lesz, hogy emlékeztessen erre. Fogalomnélküli döntések történetei I. rész.: Papeszka és Annácska.

Itt éppen unjuk egymást egy kicsit

Amikor egy ötéves, pontosabban öt éve lényegében kóborló terriert készülünk örökbe fogadni, egészen biztos, hogy majd oda kell tenni magunkat. Ezt nekem akkor senki se mondta, de mindegy is lett volna, úgyse hiszem el, hiszen annyira cuki a pofája. Pedig rengeteg intő jel volt, csak nem akartam látni ezeket.

Milyen cuki szegénykém, jaj sánta is, és három éve elhoztam Papeszt, a Parson Russell terriert.

Az első két év alatt többször megharapott, más kutyák harapták meg, ő harapott meg más kutyákat, hepciáskodott, összepisilte a lakást, bemászott az ágyba, tönkretett kocsikat, bútorokat, mindent. Rengeteg pénzbe került és azon túl, hogy önelégülten arra gondolhattam, megmentettem egy kutyát, nem sok örömem volt benne. És neki se a megmentésben. De hát Papika egy rosszaság, legyintettem az akár ötvenezres károkra. Nem, a rosszaság én voltam, a kutya csak rossz kézben volt. És nem a gyámügyi, hanem a sporttársi értelemben.

A bot az enyém!

Az első hibát ott követtem el, hogy azt se tudtam mit akarok a kutyával kezdeni. És ez a legnagyobb hiba, amit fajtaválasztáskor el lehet követni. Aztán sok-sok másikat. 

A második tévedés az volt, hogy ennek a kutyának bármiféle örömet jelent, hogy "meg van mentve". Egy frászt. Tök jól elvolt, amíg nem kukázták össze és rakták egy ketrecbe, ahonnan talán "megmenti" valaki. Vagy ha nem, elaltatják, ahogy nem egy foxival esik meg naponta. 

A bot akkor is az enyém, ha a másik végén egy pitbull van!

Pedig egy Papeszka-féle túlélő marha jól elvan szabadon, pár másodperc alatt átvedlik vadállattá és megoldja. Ezt a mi higiénés és egészségügyi szabályaink, vadvédelmünk és folyamatos antropomorfizáló szükségleteink miatt nem tudjuk elviselni. Természetesen nem gondolom, hogy kóborkutyáknak kell benépesíteni az erdőket-mezőket, de engedjük el azt az elméletet, hogy a kóborkutya szenved és amikor befogadjuk, hálás lesz. Utóbbi fogalom még pár (sok) embernek is túl összetett, nemhogy egy kutyának. A kutya nem hálás, a kutya a dolgát akarja végezni. Azt a dolgát, amit mi, emberek programoztunk bele. Melyik fajtába mit.

Egy kis erdei séta után sok szarba és szemétbe gabalyodva.

A harmadik tévedés pont annak figyelmen kívül hagyása volt, hogy Papesz történetesen egy vadászkutya, amelyet a 19. század legelején kifejezetten munkakutyának tenyésztettek ki. Azóta arra lett szelektálva, hogy túléljen, hogy önállóan, egyedül és nyílegyenesen, hezitálás nélkül odamenjen, elkapja, szétszaggassa azt, ami kisebb, gyengébb, nagyobb, elefánt, rottweiler, motorkerékpár. Ha nem így tett, maga a gazda csapta agyon, mert gyenge a kutya. Papeszka ráadásul ennek a szelekciónak is egy jó egyede, az agya most is ezen a munkán jár, ezért tesz meg mindent ételért, ezért vág az esze, ezért repül át az akadályon, ezért robban a labda után és ezért tép szét bármit, ami akaratának útjába kerül. Nem azért pusztít, mert jaj a kis rosszaság egy rosszaság. Hanem mert történetesen pusztításra van kiszelektálva. Az, hogy pár éve több kőkemény vadászkutyafajtát a csinos pofája miatt is tenyésztenek, nem tudja felülírni az évszázadokat, sőt ezredeket. És a keménység még ma is benne van a standardokban, a vérükben.

A hegesek

Kinek szexi, ki takargatja, de ez itt nem a kisfrancia blog, hanem a nemunyizd, és bizony a Parsonok lehetnek hegesek. Nem csak úgy, ahogy egy pincsi, hanem a fajta standardjában is engedélyezett az ilyesmi. És nem a műtéti heg.

"Honourable scars permissible."  azaz " Tiszteletre méltó -magyarul harcban szerzett- hegek engedélyezettek" 

Ilyenkor piszkosul el kell gondolkodni, az a cukkerpofa kisállat vajon minek van??? Még egyszer elmondom, vadásznak, ahogy szintén a standardja írja.

Ez már elég sok intő jel, de ahogy én figyelmem kívül hagytam ezeket, mások is pontosan ezt teszik és hopp, ott is van egy vadász a fehér bőrkanapéjukon. És vadászni akar. És vadászni fog. 

Volt itt egy pók. De már elment.

De akkor mit kezdjek a tapétaszaggató vadászommal?

Lehet vele vadászni. A szó városi értelmében. Mert ezek a rettenetesen rossz kiskutyák amint főnököt és feladatot kapnak zsenikké válnak. Akarnak, csinálnak, tolják, végrehajtják, hajtják és még egyszer akarják. Akarnak labdázni, átugrani, megfogni, megharapni, odahozni, sőt, akár még lefeküdni is akarnak. Annyira akarnak lefeküdni, hogy Papesz nem simán lefekszik, hanem földhöz vágja magát egy szemvillanás alatt, ha az a feladat. Öröm nézni, mert még ennek a feladatnak is örül. Egyszerűen csak csinálhassanak valamit. Bármit. És ha csinálhatnak, tanulhatnak, végrehajthatnak, rögtön zseniális sporttársak lesznek idegesítő rosszaságokból, amik, ha ki vannak kapcsolva csak néznek maguk elé, alszanak, mert annyira le vannak fárasztva, hogy a fentmaradó időben eszük ágában sincs tapétát, kanapét vagy virágot szaggatni.

A genetika csak annyit számít, hogy egy lovardai patkánygyilkos fajta jó egyede élete első lovardájában rögtön szuperkomfortosan érzi magát.

Ez persze rengeteg idő, mert az önálló munkavégzésre kiszelektált kis domináns cukiságok nem ismerik el a munyizó fogalomnélküli autoritásokat, kizárólag vadászokkal hajlandóak melózni. Így a cukimókus életmód,- és szemléletváltást, következetességet, és a baráti körben rengeteg konfliktust fog generálni mire gazda és kutya is boldog lesz ebben a kapcsolatban. Ezek pedig olyan áldozatok, amiket nem akar, nem tud mindenki meghozni, és ott maradnak frusztráltan, a leszaggatott tapéták között életük végéig.

Love, peace, happiness, pedig két exhajléktalan vadász van a képen.

Mielőtt elhozzák, megveszik azt a cuki kutyát, mindig tegyék fel a kérdést, mit akarok, és a kutya, vagy adott fajta genetikája mit akar, és ha ez a kettő mutat legalább némi közös keresztmetszetet, nem lesz olyan nehéz később.

Aki nem lép egyszerre...

5 Tovább

ne munyizd

blogavatar

A kutyád nem a gyereked. Tanulságos történetek gazdiknak és a gazdik barátainak.

Utolsó kommentek