Arról már volt szó, hogyan etesse kutyáját a gazda. De mi legyen azokkal kedves idegenekkel, akik kérdezés nélkül tennék ugyanezt étteremben, utcán, vagy akár a kutya és a gazda saját otthonában? Ugyanis a kedves idegen akár meg is ölheti a kutyát. Vagy az ő kezét harapják le.

A pizza egy exkóborkutyának igazi csemege

A talált -idegen által felkínált, szájba tuszkolt- élelem megtagadására kevés kutya van felkészítve, ezekkel a példányokkal a kedves idegen nagyon nagy valószínűséggel találkozik, vagy ha igen, nem fog a megközelítésen gondolkozni, nemhogy a szájukhoz közelítse a kezét.

Maradnak a többiek, amelyek között akár komolyan képzett kutyák is lehetnek, falattal motivált tanulásban résztvevők, olyan - kutya számára kiegyensúlyozottságot jelentő- rendszerben élők, ahova nem férnek be a dugifalatok, és ezeket a gazda betartja, és betartatja mindenki mással is aki a kutyájával szeretne kapcsolatba lépni. Ilyenkor egy sunyiban betolt falat "csak" illetlenség, nem dráma.

Ami dráma, az a rendszeres mutyimunyi

A mutyimunyizó az a kedves szomszéd, barátnő, anya, nagymama, kisöcsi, aki egy képzés alatt álló, vagy a gazdája elképzelései szerint tartott, nem össze-vissza etetett állatot rendszeresen és titokban etetget, MERT SZEGÉNY KUTYA ÉHES, NÉZD MEG, HOGY NÉZ!!!

A kutya mindig éhes. Legalábbis egy normális ösztönökkel rendelkező kutya biztosan az. Ha a többszöri figyelmeztetésre -szomszédnak nyugodtan hazudják, hogy allergiás, csak spéci tápot ehet- is folytatják a titokban etetést -jellemző még a nézd meg, engem jobban szeret, mert én adok neki falatot szöveg is az érzelmi zsaroló mutyimunyizókra- akkor a gazda gondolja át életét, társas kapcsolatait. Lehet, hogy mindenhol hülyére veszik őt a mutyimunyizók, és ideje lenne bizonyítani érettségét, vagy költözzön el, ami végülis egyfajta érettség-bizonyítás.

A még nagyobb dráma, az ételallergiás kutya

Mert vannak ételallergiás kutyák is. Például csirkére. Vagy gabonafélékre. Vagy tejtermékekre, és akkor csak a legjellemzőbbeket említettük. Ilyen esetekben a jópofa kedves idegennek a titokban megetetett kutya jó esetben több napos eszeveszett vakaródzást, szőrhullást, gyógyszeres kezelést, rossz esetben elhullást köszönhet. Jól hangzik, ugye? 

A Darwin-díjas dráma

És vannak az idegen kutyák, amelyek a kedves idegen szempontjából minden kutya mínusz a sajátja. Ezeknek a reakcióit, pláne amikor egy idegen a szájukhoz nyúl, mindezt idegen helyen, étteremben, parkban, utcán kutyakiképzéssel foglalkozó szakemberek sem tudják megítélni, a kedves idegen honnan tudná? És akkor jön a vérző ujj, kar, rossz esetben egy letépett arc, és még a kutya lesz a hibás.