Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért járjunk kutyasuliba?

0 Tovább

A kutyaoktatók sem mindenhatók

Ha a gazdi azt hiszi, majd lejár egy kicsit a sulira és minden tökéletes lesz a kutyával, nagyon téved. Kutyasuliba nem csak a kutya, hanem a gazda is jár, sőt, neki kell igazán tanulni, figyelni és következetesen betartani egy új, kutyás élet szabályrendszerét, hiszen az oktató nem lesz ott velük minden sétánál, zebránál és labdánál.

Összefoglaltuk ezeket.

0 Tovább

Melyik suliba járassuk kicsi kedvencünket?

A többség rövidre zárja a kérdést, elmegy a legközelebbi kutyasuliba, oszt jónapot. Páran haverok ajánlására, vagy a haverok által látogatott intézményekbe mennek, de ők sem feltétlenül választanak megfelelően, hiszen ahogy mi magunk, úgy kutyáink sem egyformák, nem egyforma bánásmódot igényelnek, esetleg a céljaink is eltérőek.

A választás ugyanis pont olyan összetett, mint a kutyapanzió esetében, és az pont nincs a szempontok között, hogy lakhelyünk és a suli között hány kilométer van. Még akkor sincs, ha a benzin nem annyira olcsó, és a fene se akar szombaton korábban kelni Fifi neveltetése miatt. Egy ilyen döntés ugyanis akár 15 évre meghatározhatja életünket, kutyánk életét, kutyákhoz, kutyázáshoz fűzödő viszonyunkat, kötelékeinket, ezért érdemes egy picit több energiát belefektetni. 

1. Milyen az óra hangulata?
Mielőtt döntenek, nézzenek meg egy órát a kiszemelt iskolában, erre mindenhol van lehetőség. Ha nincs, az a hely nem megfelelő. Ha tetszik, amit látnak, jól érzik magukat akár kívülállóként is, az óráról, az ott zajló oktatással kapcsolatos kérdéseikre kapnak válaszokat, akkor jó úton haladnak a magfelelő sulihoz.

2. Milyenek az oktató kutyái?
Ez mindent elárul, hiszen tökéletesen lefesti az iskolában zajló folyamatokat. Nem a verseny és kiállításeredmények számítanak, hanem a kutya szocializáltsága, fajtársakhoz, idegen emberekhez fűződő viszonya, kezelhetősége. 

Ha annak a kutyának a viselkedése olyan, amilyen állapotban a saját Fifikénket szeretnénk látni, a gazdájával kialakított viszonyt pedig irigyeljük, akkor valószínűleg jó helyen járnak.

3. Szemléletek 
Egy kutyánál sokféleképpen lehet eredményt elérni, pozitív megerősítéssel, vagy kényszerrel is. Ki erre, ki arra esküszik.

Azt viszont nem biztos, hogy a gazda első ránézésre egy óra alapján ki tudja szűrni, hogy a kiszemelt iskolában milyen módszerekkel érnek el eredményeket. Az elektromos, szöges nyakörvekről, kétes eredményességükről már korábban írtunk, itt tudjátok elolvasni, mi velük a probléma. 

Az ilyen helyek kiszűrése miatt fontos, hogy a gazda kérdezzen rá azon az első órán, milyen módszerekkel dolgoznak, mit tesznek ha a kutyát nem lehet behívni, ha a kutya nem engedelmeskedik, ha a kutya felmászik a kanapéra. Ha a válaszokban nem a kapcsolat javítása és a problémák gyökerének megkeresése, és sok munka a válasz, hanem instant megoldásokat ajánlanak segédeszközökkel, akkor talán nem jó helyen járnak. 

Egy jó kutya ugyanis mindenféle segédeszköz nélkül is feltétlenül engedelmeskedik a gazdájának, és ezt mindenki el tudja érni. Ki könnyebben, ki nehezebben, de mindenkinek adott a lehetőség, hogy a kutyája jól működjön, és ehhez semmiféle kényszerítő segédeszközre nincs szükség. 

0 Tovább

Hogyan válasszunk panziót a kutyának?

Itt a nyár, amikor még a legelszántabb kutyások se mindig akarják magukkal vinni a nyaralásra kedvencüket, sporttársukat, és nem mindenki tudja azt barátokra, rokonokra bízni. Akkor jön a panzió, aminek kiválasztása korántsem olyan egyszerű, de nem lehetetlen.

Miért is ne menne a kutya nyaralni?

Az utazás kérdése nagyon kutyafüggő, vannak jól terhelhető és érzékenyebb egyedek. Egyik örjöngve ugrik az autóba és napokig elvan bent, a másik ötven méter megtétele után tengeribeteg lesz. Ezt minden gazda tudja a kutyájáról, és ennek megfelelően kell mérlegelnie, megéri-e a kutyával az autós körút, megterheli-e a repülőút, vagy nem. A melegben érdemes figyelembe venni egyes fajták különböző tűréshatárait is, a boxerek, bulldogok kiemelten szenvednek, fölösleges extra terhelésnek kitenni őket.

A panzióválasztás ökölszabályai

Ha pedig úgy döntünk, hogy a kutya marad, és nincs kutyás haverunk aki jó szívvel ajánlana egy helyet, ahova ő hordja kedvencét - de ha ajánlásunk van, akkor is érdemes betartani a következő pontokat- a következő szempontok szerint tudnak választani egy megfelelő panziót.:

  • A külsőségek nem számítanak. 

A szép gyep és burkolat a gazdának szól, a kutya ezeket nem látja, nem értékeli, sőt, egy túlzottan tereprendezett placcon el tudnak képzelni szívvel-lélekkel játszó kutyákat?

  • Nézzék meg a panziós kutyáját. 

Ne a versenyeredményeit, hanem hogyan viselkedik sok, akár idegen kutya között. Ha kiegyensúlyozott, konfliktusból kifordul, szóra irányítható a kutya, jó helyen járnak.

  • Keressenek olyan helyet, ahol a kutyák nem csak kennelben és sétán vannak, hanem órákat bandázhatnak együtt, mert az sokat fejleszti a kutya szocializáltságát.
  • Kérdezősködjenek. 

Ki az állatorvosuk, mit tenne a panziós a kutya esetleges megbetegedése, verekedés, sérülés esetén. Ha reakciója megnyugtató, válaszai láthatólag tapasztaltból adódnak, és erősnek tűnik körülötte a kutyatartáshoz szükséges háló, jó helyen járnak.

  • Menjenek el ismerkedésre, és engedjék be a kutyát az ott bandázó panziósok közé.

Figyeljenek a kutyára, de a panziós reakcióira is. Ha nyugodtan kezeli az új egyed érkezéséből adódó esetleges konfliktusokat, a kutyák között van tekintélye, jó helyen járnak.

  • Hagyják ott a kutyát pár órára.

Egy jó idegrendszerű egyed egy jó helyre nagy valószínűséggel szívesen megy vissza. Sajnos a rossz idegrendszerű, rosszul szocializált kutyák utálni fogják az új helyzetet és sok alkalmon keresztül nem is fogják megszeretni. A legbiztosabb jel a kutya beszokására, ha már gond nélkül elfogadja az ételt az új helyen.

  • Vannak annyira problémás, agresszív kutyák, amelyeket képtelenség panzióban elhelyezni, és nincs az a rokon se, aki szívesen jár ki etetni őket. Ezek lesznek a kulcsos kutyák, ahova a panziós kijár. Akinek ilyen a kutyája, nekik sem kell elkeseredni, általában a panziók vállalnak ilyen szolgáltatást.
  • A jó panzisó nem hívogat, megold.

Sajnos a balesetek, váraltlan megbetegedések, tüzelés elkerülhetetlenek akkor is, ha a kutya éppen a panzióban van. Szerencsés esetben a panziós ezeket jobban tudja kezelni, mint egy átlagos gazda, hiszen sokkal több kutyát és megbetegedést, balesetet látott már, amelyeket megtanult magabiztosan kezelni, nem pedig nyaralás közben zavarja a több ezer kilométerre magatehetetlen gazdát.

Ha a fentieken végigmennek, és még mindig tetszik, valószínűleg tényleg jó helyen járnak. Az utolsók között érdemes leegyeztetni a kutya táplálékát, ami különösen allergiás egyedek esetében igényel különös odafigyelést. Pokrócot, játékokat és pórázt fölösleges otthagyni a kutyával, ezek csak a gazda számára értékkel bíró tárgyak, a kutya egy idegen rongyon pontosan ugyanúgy hajtja álomra fejecskéjét.

4 Tovább

Mit tegyünk, ha verekedésbe keveredik a kutyánk?

Kedvencünk, munkakutyánk elpusztulása minden gazdának fájdalmas élmény. Még azoknak sem könnyebb, akik előbb távoznak, mint kutyájuk, hiszen az eb további ellátását megoldani sem egyszerű. A legkeményebb helyzetben mégis azok a tulajdonosok vannak, akik tehetetlenül végignézik, ahogy a kutyájukat szétmarcangolja egy másik.


Megelőzhető a kutyatámadás?

Megelőzhető, hogy Pisti az új Civickel elüssön ma este a járdán? Megelőzhető, hogy a ma esti római járat, amin ülök, lezuhanjon? Megelőzhető, hogy a fejemre zuhanjon egy cserép a tetőről? Igen. A legbiztosabban úgy, ha nem lépünk le a járdára, nem szállunk fel a gépre, vagy nem megyünk be abba az utcába.

Tehát kivédhető, leginkább azzal, ha nincs kutyájuk, vagy a kutya egy kaukázusi, komondor, esetleg kuvasz. Az csökkenti a támadások esélyét, de a kimenetelük feltétlenül kevésbé lesz a mi oldalunkon halálos kimenetelű, mintha tízkilós spániellel járnánk.

Mert sajnos a karma nem mindig a barátunk, ezért kerülhetünk rosszkor rossz helyre, akár kutyástul is, és akkor kivédhetetlenül üt el minket a vonat.

De azért félreugorhatok, ha jön a vonat?

Van az úgy, hogy a támadás előre látható, egy támadón, ugatva felénk rohanó kutya valószínűleg nem puszit akar adni Fifinek, ahogy egy lassan vadászva, morogva közeledő sem. A szerencsések lépjenek be egy kapun egy házba, üljenek autóba. Akik kevésbé szerencsések, és nincs komoly tapasztalatuk begőzölt kutyák leszerelésével, ne gondolják, hogy egy bizonytalan ellentámadással majd elkergetnek egy ölni induló rottweilert, mert komoly sérüléseket gyűjthet be a gazda is, ha fellépése nem elég meggyőző.

Egy kisebb, tízkilós kutyát azért nyugodtan próbáljanak meg elkergetni. Ordítani nem kell, a néma, lassú és határozott lépések a kutya felé célravezetőbbek, de rúghatnak is, ha nem esnek közben hasra.

Kutyánk felkapása jó ötletnek tűnhet, de így a karunk, hasunk simán lehet a támadó kutya célpontja, akár véletlenül is.

Mi van, ha baj van?

Mi van, ha a vonat alatt fekszünk? Sajnos azok a gondolatok, hogy majd szétrúgom a pitbull seggét, lehúzom a rotit a spánielről, kiemelem a bullt a pincsiből, hát ezek csak a legtapasztaltabb kutyásoknak, sőt szájfeszítő eszközök nélkül tapasztalt verekedtetőknek sem feltétlenül mindig sikerülnek, sőt, az elöl fogó, hátul ütött kutya akár még jobban begőzölhet. Láttunk amstaffot, ami nem engedett amikor a heréit rúgták erőből, másikat, ami az orrába nyomott vízre sem reagált és emeltünk már ki kutyát úgy, hogy visszaharapott a kezünkre, sőt, van az a példány, amit legázsprézni sem lehet, ha ölni jár.

Az egy másik állapot, ami ráadásul nem feltétlenül a pásztorebek, az őrző-védő és a verekedésre tenyésztett fajták sajátja. Azoknál azért kiemelt a probléma, mert az emberét sokszorosan felülmúló fizikai erővel, többi kutyánál erősebb állkapoccsal, magasabb fájdalomküszöbbel rendelkeznek.

A kiemelési technikáknak pedig mindig megvan a veszélye, hogy a kiemelt kutya visszaharap, így ennek kivitelezése gyakorlatlanoknak, nagyméretű kutyák között kockázatos, mérlegeljenek, mielőtt belenyúlnak.

A két kutya hátsó lábánál széthúzásánál szakadhatnak ki darabok a kutyákból ha keményen fognak, a fogásváltást hiába várják, vannak egyedek, amik nem tépkednek, hanem nyugodtan odafognak.

Két foxit vagy spánielt persze bátran rúgjanak szét, ott valószínűleg tapasztalat és gyakorlat nélkül, némi tök segítségével tudják mérsékelni a károkat, de amikor nagy kutya, vagy kutyák vannak a helyzetben, és nincs profi a környéken, az ima a leghatékonyabb segítség. És utólag egy feljelentés.

Kármentés nincs, elégtétel lehet

Az egyetlen dolog amit tehet egy károsított gazda, hogy nem hagyja annyiban a dolgot, feljelentést tesz egy társadalmi léptékben felelőtlen kutyatulajdonos ellen, aki a kutyája okozta károkért viszont teljes mértékben felelős.

6 Tovább
«
123

ne munyizd

blogavatar

A kutyád nem a gyereked. Tanulságos történetek gazdiknak és a gazdik barátainak.

Utolsó kommentek