Szerelem helyett a város munkakutyákkal van tele. Munkakutyákkal és sokszor frusztrált gazdákkal, mert a munkakutya dolgozna, de a flaszteren csak a munkanélküliség várja. Hogyan képzeljük el munkakutyánk egy ideális napját, és mit tehetünk, hogy boldoggá tegyük ezeket a mániás sztahanovistákat, ha már a városba hurcoltuk őket?

Az öleb sem játék

Bár a városi dologtalan kutyaléthez legközelebb álló, évszázadok óta társnak tenyésztett ölebek legtöbb egyede kevésbé ösztönerős, és kisebb mozgásigényű, mint egy munkakutya, a szocializációt, rendszeres testmozgást és a jó kutya-gazda kapcsolathoz szükséges hozzáállást ezekkel se lehet elhanyagolni. Sőt, az ölebek között is akadnak vagány, ösztönerős és pörgős kiskutyák.

Az viszont biztos, egy pekingi palotapincsi nem igényel napi 3-4 óra intenzív testmozgást, míg egy munkakutya akár többet is. A kategóriát semmiképpen se keverjük össze a családi kutyákkal, a társkutyafajták ugyanis nem mindig valók gyerektársaságnak. Társkutyák: csivava, pekingi palotapincsi, lhasa apso, csau csau, francia bulldog, meztelen kutyák, mopsz, shih tzu, törpespánielek, bichonok, shar pei.

Egy Parson, egy Jack, cukik, mi? N-E-M!

A terrierek

A terrierek, különösen a Jack Russel, jó taníthatóságukból következő filmszerepek, kicsi méretük és édes pofájuk miatt rendkívül népszerű párnakutyák, holott ezek inkább széttépnék azt a párnát, mintsem bundizzanak rajta. Ezek a kutyák náluk kisebb élőlények -patkány, róka- kiirtására lettek kitenyésztve, ezért ösztönerősek és önállóak, amelyek kiváló tulajdonságok, amikor ölni kell, de ha a kutya ezeket a gazda ellen fordítja, annak sírás lesz a vége. 

Egy ilyen kutya tökéletes életet él egy apró rágcsálókkal megszórt területen, -például lovarda- ahol egész nap hódolhat szenvedélyének, és irthatja a kártevőket, vagy egy vadász mellett. 

Ezt elég nehéz megoldani a belvárosban, viszont a kutya erős zsákmányösztönének és az önálló munkavégzéshez szükséges nagy agykapacitásának kielégítése egy kutyafuttatóban is gyerekjáték. Ezek a kutyák jellemzően óriási labdajátékosok, és gyorsan tanulnak, így egy terrier is élhetővé válik, ha labdázunk, frízbízünk, agilytizünk vele és közben rengeteg új gyakorlatokat tanítunk neki. Napi rendszerességgel. Mivel erősségük az önállóság, és kifejezetten döntésképesek, a kézben tarthatóságra és a fegyelmezésre külön figyelmet kell fordítani. 

És nem kell bedőlni a cuki pofájuknak, mert egy terrier napi több órás intenzív foglalkozást és kifejezetten következetes, kemény hozzáállást követel, ugyanis jellemzően nem emberközpontú, nem együttműködő, hanem önálló kutyák, hiszen a rókalyukba is egyedül kellett lemenniük.

Cifra mudi, cuki, mi? 10 óra futás után a legcukibb!!!

A juhászok

A rendkívül divatos border collie, és a napjainkban divatba jövő, szuper magyar juhászkutyák -puli, pumi, mudi- egy ideális napja úgy néz ki, hogy napkeltével kimegy a birkák közé, ahol sokszor több száz egyed mozgását kell követnie, másik fülével pedig a pásztorra figyelnie. Ezeknek télen-nyáron napi 10-12 órán át izzón égő idegsejtekre és folyamatos rohanásra van szükségük, ellenkező esetben feszültek lesznek és ideges pörgésükkel mindenkit megőrjítenek környezetükben.

Aki nem pásztor, vagy nem agilityzik, frízbízik keményen a kutyával, napi sok órában, engedje el ezeket a fajtákat. Kevés lesz hozzájuk. Cserébe komoly eredményeket lehet velük elérni modern kutyás sportokban, mivel energikusságuk és acélos szervezetük mellett emberközpontú, együttműködő fajták.

Weimari vizslababa játszík ír szetterbabával. Ők még tényleg cukik.

Az apportbajnokok

Tele a város magyar és német vizslákkal, labradorokkal, szetterekkel és retrieverekkel. Az uszkár -szerencséjére- már kiment a divatból, de azok, még a törpe is ide tartoznak. Vadászkutyák a javából. 

Ahogy nevük is mutatja, vadász mellé valók, irányított munkavégzésre, egész napos intenzív mozgásra, nagy térre, szabad levegőre szelektált állatok ezek, amelyek segítik a főnököt, óvatosan és pontosan hoznak be elejtett állatokat. Pont ez az irányított munkavégzésre, együttműködésre alkalmasság miatt olyan kiváló segítőkutyák is a labradorok és a retrieverek. Ez a nagy békesség viszont nem jelenti azt, hogy nem volnának igényeik. Főleg mozgásigényük rendkívül nagy, a sok hordó labi sem véletlen. 

Az életet velük nem lehet megúszni napi több órás, sok kilométeres séták nélkül. Mivel rendkívül együttműködők, öröm velük a munka, amit szintén igényelnek, ha nem is kilőtt fácán behozása képében, de bármilyen, gazdával közös feladatvégrehajtás, szolgálat kielégíti őket.