Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy Jack nem betonra való

Szerelem helyett a város munkakutyákkal van tele. Munkakutyákkal és sokszor frusztrált gazdákkal, mert a munkakutya dolgozna, de a flaszteren csak a munkanélküliség várja. Hogyan képzeljük el munkakutyánk egy ideális napját, és mit tehetünk, hogy boldoggá tegyük ezeket a mániás sztahanovistákat, ha már a városba hurcoltuk őket?

Az öleb sem játék

Bár a városi dologtalan kutyaléthez legközelebb álló, évszázadok óta társnak tenyésztett ölebek legtöbb egyede kevésbé ösztönerős, és kisebb mozgásigényű, mint egy munkakutya, a szocializációt, rendszeres testmozgást és a jó kutya-gazda kapcsolathoz szükséges hozzáállást ezekkel se lehet elhanyagolni. Sőt, az ölebek között is akadnak vagány, ösztönerős és pörgős kiskutyák.

Az viszont biztos, egy pekingi palotapincsi nem igényel napi 3-4 óra intenzív testmozgást, míg egy munkakutya akár többet is. A kategóriát semmiképpen se keverjük össze a családi kutyákkal, a társkutyafajták ugyanis nem mindig valók gyerektársaságnak. Társkutyák: csivava, pekingi palotapincsi, lhasa apso, csau csau, francia bulldog, meztelen kutyák, mopsz, shih tzu, törpespánielek, bichonok, shar pei.

Egy Parson, egy Jack, cukik, mi? N-E-M!

A terrierek

A terrierek, különösen a Jack Russel, jó taníthatóságukból következő filmszerepek, kicsi méretük és édes pofájuk miatt rendkívül népszerű párnakutyák, holott ezek inkább széttépnék azt a párnát, mintsem bundizzanak rajta. Ezek a kutyák náluk kisebb élőlények -patkány, róka- kiirtására lettek kitenyésztve, ezért ösztönerősek és önállóak, amelyek kiváló tulajdonságok, amikor ölni kell, de ha a kutya ezeket a gazda ellen fordítja, annak sírás lesz a vége. 

Egy ilyen kutya tökéletes életet él egy apró rágcsálókkal megszórt területen, -például lovarda- ahol egész nap hódolhat szenvedélyének, és irthatja a kártevőket, vagy egy vadász mellett. 

Ezt elég nehéz megoldani a belvárosban, viszont a kutya erős zsákmányösztönének és az önálló munkavégzéshez szükséges nagy agykapacitásának kielégítése egy kutyafuttatóban is gyerekjáték. Ezek a kutyák jellemzően óriási labdajátékosok, és gyorsan tanulnak, így egy terrier is élhetővé válik, ha labdázunk, frízbízünk, agilytizünk vele és közben rengeteg új gyakorlatokat tanítunk neki. Napi rendszerességgel. Mivel erősségük az önállóság, és kifejezetten döntésképesek, a kézben tarthatóságra és a fegyelmezésre külön figyelmet kell fordítani. 

És nem kell bedőlni a cuki pofájuknak, mert egy terrier napi több órás intenzív foglalkozást és kifejezetten következetes, kemény hozzáállást követel, ugyanis jellemzően nem emberközpontú, nem együttműködő, hanem önálló kutyák, hiszen a rókalyukba is egyedül kellett lemenniük.

Cifra mudi, cuki, mi? 10 óra futás után a legcukibb!!!

A juhászok

A rendkívül divatos border collie, és a napjainkban divatba jövő, szuper magyar juhászkutyák -puli, pumi, mudi- egy ideális napja úgy néz ki, hogy napkeltével kimegy a birkák közé, ahol sokszor több száz egyed mozgását kell követnie, másik fülével pedig a pásztorra figyelnie. Ezeknek télen-nyáron napi 10-12 órán át izzón égő idegsejtekre és folyamatos rohanásra van szükségük, ellenkező esetben feszültek lesznek és ideges pörgésükkel mindenkit megőrjítenek környezetükben.

Aki nem pásztor, vagy nem agilityzik, frízbízik keményen a kutyával, napi sok órában, engedje el ezeket a fajtákat. Kevés lesz hozzájuk. Cserébe komoly eredményeket lehet velük elérni modern kutyás sportokban, mivel energikusságuk és acélos szervezetük mellett emberközpontú, együttműködő fajták.

Weimari vizslababa játszík ír szetterbabával. Ők még tényleg cukik.

Az apportbajnokok

Tele a város magyar és német vizslákkal, labradorokkal, szetterekkel és retrieverekkel. Az uszkár -szerencséjére- már kiment a divatból, de azok, még a törpe is ide tartoznak. Vadászkutyák a javából. 

Ahogy nevük is mutatja, vadász mellé valók, irányított munkavégzésre, egész napos intenzív mozgásra, nagy térre, szabad levegőre szelektált állatok ezek, amelyek segítik a főnököt, óvatosan és pontosan hoznak be elejtett állatokat. Pont ez az irányított munkavégzésre, együttműködésre alkalmasság miatt olyan kiváló segítőkutyák is a labradorok és a retrieverek. Ez a nagy békesség viszont nem jelenti azt, hogy nem volnának igényeik. Főleg mozgásigényük rendkívül nagy, a sok hordó labi sem véletlen. 

Az életet velük nem lehet megúszni napi több órás, sok kilométeres séták nélkül. Mivel rendkívül együttműködők, öröm velük a munka, amit szintén igényelnek, ha nem is kilőtt fácán behozása képében, de bármilyen, gazdával közös feladatvégrehajtás, szolgálat kielégíti őket.

1 Tovább

A munkavonalas kutyád elgáncsolhat

Rengeteg kutyafajta munka és kiállítási vonalra szakadt a második világháború után, amikor elterjedtek a kutyakiállítások és a házikedvenc fogalma.

Betta tesó, akkor mi most nem is vagyunk tesók? 

A folyamatot az is elősegítette, hogy egyes fajták funkciója megszűnt, vagy háttérbe szorul, mert kevesebben űzik azt a tevékenységet, állatvédelmi törvények tiltanak bizonyos vadászati technikákat és már patkány sincs elég, hogy legyen mit megfogni az apró terriereknek.

Cserébe vannak kutyás sportok, rendőrség és katonaság, ahova változatlanul kemény munkakutyák kellenek, amelyeknél nem a pontosan 47 centiméteres marmagasság a lényeg, hanem az erős ösztönök, szívós szervezet és az adott feladathoz szükséges egyéb tulajdonságok. A munkavonalakat ezekre a feladatokra kihegyezve, ezeket a szempontokat előtérbe helyezve szelektálják. A végeredmény - jó egyed esetén- egy szuper célszerszám, ami viszont nem való mindenkinek, hiszen szupersportautót sem tud mindenki vezetni. Ráadásul a munkakutya nem csak egy Ferrari, hogyha nem használjuk, csak lerakjuk, és jól van úgy. Egy kutya mindig használatban van, és a munkakutya ilyen szempontból bizony egy Ferrari, amellyel kevesen akarunk nap, mint nap járni.

Tehát egyszerű a képlet, az vegyen munkavonalas kutyát, aki munkát ad neki és nem munkavonalast, aki családi kedvencet keres. Ettől függetlenül sokan -szinte mindenki- döntenek külső alapján, és még többen egyszerűen nem is tudják, az a kis kajla németjuhász, amit a családi ház kertjébe vásároltak a gyerekeknek, egy tökéletes szolgálati alapanyag.

Betta és Bitang, a két munkavonalas német juhász szépek és ügyesek is

Munka vs. küllem

Sokan azt gondolják a munkavonalas az okos, a küllemvonalas a szép. Ez nem igaz. Szép a munkavonalas is, sőt, egyéni ízléstől függően akár lehet sokkal szebb is mint egy kiállítási fajtársa, ahogy egy generációk óta küllemre szelektált példány is lehet jó családi kutya.

Aki viszont belenyúl egy jó munkavonalas egyedbe, az magasabb szintű ösztönökre, pörgősebb, keményebb kutyára számíthat. Egy ilyen kutyával sok munka lesz, nehezebb lesz kézben tartani, fegyelmezni, kemény, elhivatott gazdát igényel. Olyan kompromisszumokat követel, amelyeket cél nélkül teher lehet meghozni. Cserébe komolyabb teljesítményeket lehet vele elérni a fajtára szabott sportágban, mint ugyanannak a fajtának nem munkavonalas egyedével.

Egy kiállítási egyed az esetleges kiállítási értékeken túl szuper családi kutya lehet, kevesebb -nem nulla!- munkát igényel, kevésbé fog pörögni. Ettől függetlenül ezeket a kutyákat is lehet, és érdemes képezni, öröm velük is foglalkozni, de soha nem fognak kutyás sportokban az élvonalban végezni.

Max, a küllemvonalas német juhász szép is, ügyes is

DE NEKEM AKKOR IS A MUNKAVONALAS TETSZIK

Ha valaki képtelen elengedni, hogy neki a sakálszerű munkavonalas németjuhász, vagy a még sakálabb malinois, esetleg a vizsláknál szebb vizslának kinéző munkalabrador külseje tetszik, de nem akarja a kutya képességeit, ösztöneit kihasználni, levezetni, keressen egy gyenge egyedet.

Ebben a kiválasztásban egy lelkiismeretes tenyésztő, vagy munkakutyás segíthet neki. Szerencséjére a legvérmesebb almokban is előfordulnak passzív, bepunnyadt kölykök, amelyek azokban a körökben úgyse kellenek senkinek, és örömmel szabadulnak tőlük, hiszen csúcsteljesítményt nagy valószínűséggel nem fognak nyújtani, de attól még lehetnek tökéletes kedvencek.

A forma és funkció nem minden kutyafajtánál válik el élesen, de mielőtt döntenek, feltétlenül nézzenek utána alaposan adott fajta történetének, funkciójának és a tenyésztési irányoknak, majd az elvárásaiknak megfelelő kutyákkal rendelkező tenyésztőt keressenek fel.

Az alomból kiválasztásról következő cikkünkben olvashat.

4 Tovább

ne munyizd

blogavatar

A kutyád nem a gyereked. Tanulságos történetek gazdiknak és a gazdik barátainak.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek