Mindenki találkozott már elektromos nyakörvet, vagy ugatásgátlót ajánló hirdetéssel, némelyik állítólag állatvédők ajánlásával is rendelkezik. Pedig az elektromos nyakörvek egyetlen dologra jók, messziről, jól láthatón hirdetik: EGY GYENGE LÚZER A GAZDÁM!

Valószínűleg abban a tüllben nincs áram

Ugat a kutya, fenyeget a szomszéd

Sokaknak ismerős a helyzet, akár egyik, akár másik oldalon. Ami biztos, a vég nélkül ordító kutya jelensége nem normális, tenni kell ellene. Az egyedül hagyott, vagy akár a gazda jelenlétében is folyamatosan ugató állatnak valamilyen viselkedészavara van, ami lehet szeparációs stressz, vagy egyéb bizonytalanság, félelem is okozhatja. Erre ráhúzni az ugatásgátlót nem megoldás, hanem a megoldás megkeresésének és megjavításának elsunnyogása, a kutyával eleve rossz viszony tovább rombolása. Aki egy viselkedésproblémát így kezel, ne tartson kutyát.

A távírányítós kutyák

Az elektromos nyakörvvel távirányítóssá változtatott állatok helyzete se jobb, sőt, még rosszabb is lehet, mint az ugatásra áramot szolgáltató robot, hiszen egy tévúton járó, sokszor gyenge és alkalmatlan tulajdonos kezeli az eszközt. Sokszor a rossz eszközt rosszul, hogy máshogy?

De mit is várhatnánk valakitől, aki képtelen kutyáját tiltani, behívni, menekülő állatról lehívni? Majd ők jól kezelnek egy fegyvert? Ugyan már!

Ők annyira ügyetlenek is lehetnek, hogy ez a fegyver visszafelé sül el a kezükben, és a mezőn nekiinduló, behívhatatlan kutya azért menekül ki a világból, mert behívhatatlanságára büntetésként leadott fájdalom üldözi. A hülye meg csak nyomja, és nyomja.

Bár munkakutyaversenyeken tilos az elektromos és a szöges nyakörv használata, sőt, még a verseny területéről is ki vannak tiltva ezek az eszközök, nem példátlan, hogy ezzel idomítanak kutyákat. Sőt, használatuk erednyorientált munkakutyás körökben kifejezetten elterjedt. Van olyan, nem hiperérzékeny egyed, amelyik ezt jobban elviseli, mint az átlagos kutyák, de a munka öröme, a játék az mindig elvész, a kutya félelmében teljesít, nem jutalomért.

Vagy önök melyik esetben dolgoznak felszabadultabban, érzik magukat jobban munkahelyükön? Ha prémiumot kapnak kiemelkedő teljesítményért, vagy ha nem teljesítenek kiemelkedően, kapnak egy kis áramot a nyakukba?

És ez a legnagyobb baj ezekkel az eszközökkel.

Ahelyett hogy a gazda türelemmel, odafigyeléssel és következetességgel alakítana ki egy olyan szintű kapcsolatot a kutyával, hogy az szavakra is működik, irányítható, tiltható, és ez a közös munka csodálatos perceket, rengeteg örömet okozna mindkét félnek, inkább a rövid és lusta utat választja. De azon az úton a kutya frusztráltan fog dolgozni, működni, és az első adandó alkalommal ellenszegül. Az ilyen gazda soha nem fogja megismerni azt az érzést amikor kutyája természetesen, lelkesen és boldogan teljesíti parancsait, mozog vele, érte.