Aki járt már túlsúlyos kedvencek között egy feszes és aktív kutyával, hallotta éppen eleget, jaj, szegény kutya, de sováááááány. Pedig a vékony derék, felhúzott has és a bundán átsejlő bordák kellő, hangsúlyos izomzattal, combokkal és nagy nyakkal társítva kemény atlétákat takarnak, nem éhezőket. Pont, mint az emberek esetében.

Papírszáraz Papeszt mindenki etetné, aki nem látta még beindulni

Kutyák esetében -a szintén sportra is használt lovaknál is- megkülönböztetünk verseny, munka, tenyész, plusz és mínusz kondíciókat, amelyek külsőleg is látszanak.

Egy sportos kutyaderék

A verseny,- és munkakondíció kívülről egy aktív sportoló testalkatát mutatja, amelyen kevés a fölösleges zsírszövet. A verseny és a minusz (sovány) kondíció közötti különbséget elsősorban az izomzat mennyisége adja, egy kutya, amelyiken dagadnak az izmok, ragyog a szőre, erős nyaka, izmos combja, darázsdereka van, tettrekész, pattog mint a labda, vagy erős mint a bivaly, az nem sovány. Az egy sportoló.

Amstaff Vikinek vastagabb a nyaka, mint a dereka, kutyacsajoknál ez szexi

Egy jó kondi elérése és fenntartása sokkal több törődést és gondoskodást igényel, mint simán elhízlalni a kutyát. Izom ugyanis nem lesz fekvéstől és rossz táptól, csakis célzott, koncentrált takarmányozástól és rendszeres tréningtől. 

Egy dolgos munkavonalas német juhász, Betta

Kutyák esetében a mozgás és az azzal járó sportos külső pontosan olyan előnyökkel járn, mint az embereknél. A túlsúly az egész szervezetet, izületeket megterheli, nem növeli a kutya élettartamát, a rendszeres mozgás viszont jót tesz a kutya idegeinek és fizikai állapotának is. Sőt, lényegében elengedhetetlen a fajtának, fizikumnak megfelelő mennyiségű és jellegű testmozgás.

Az ízületi problémákkal, gyógyíthatatlan sérülésekkel, deformációkkal rendelkező kutyákon -képeinken Papesz és Béka- különösen előnytelen akár pár deka túlsúly, hiszen az eleve sérült rendszert csak tovább rombolja az extra terhelés. Ilyen kutyák esetében kiemelt jelentősége van a megfelelő testsúlynak és a sérülésnek megfelelő testmozgás kiválasztásának. 

Egy egészséges beagle így néz ki

Ráadásul egy kutya megfelelő táplálásánál még arról sincs szó, hogy nem tudunk ellenállni a nasinak, hiszen nem nekünk kell ellenállni egy tábla csokinak, egyszerűen nem kell túletetni az állatot, a megfelelő adag kiszámításában bármelyik állatorvos segít. Ha viszont a család össze-vissza nasiztatja a kutyát, amelyik ráadásul semmiféle mozgásra nincs rákényszerítve, az bizony hízni fog, és az nem tesz jót neki.

Nara előírásszerű formában

Az ideális testsúly kiszámítása fajtatiszta kutyák esetében a standardot követve a legegyszerűbb, Nara például pontosan azt mutatja a képen, amit előírnak egy ilyen magasságú argentín dog szukának.

Ez itt egy angol bulldog, Béka

Vannak fajták, például Papesz, a Parson Russel, amelyeknek csak egy megközelítő magasságot határoz meg a standard, testsúlyt pedig egyáltalán nem. Ugyanígy keverékek esetében sincs ilyen pontos irányzék, ekkor érdemes a józan észre hallgatni, körülnézni aktív kutyák között, és aktivizálni a sajátunkat is. 

Peti nem tudjuk miből van, de sportos.