Pink hajcsatt a yorkien, menő hám a bullon, gyerekruha a foxin, kapucnis kabát a Fifin. Láttunk ilyet eleget, de melyik a praktikum és a kényeztetés halmaza?

Van baj

Öltözni kell, kiegészítőket vásárolni muszáj, és ide néha becsúszik szegény kutya is, hiszen ott jön velünk és gondosan összeválogatott szerelésünkkel. Nem, ez nem női játék, vagy sose láttak még szegecsekkel kivert nyakörves amstaffot a kapucnis pulcsiban hesszelő csávó mellett?

Ő bizony munyizik. 

És a télen kockás kabátban kocogó rövidszőrű tacsi a nénivel, akiket minden nap látnak az utcán sétálni?

Ő nem munyizik.

A munkát sose látott eb a borzalmasan drága munkahámban?

A gazdája munyizik. 

A kutyacipőben szerencsétlenkedő, agyonkozmetikázott yorkie a havas és felsózott járdán?

A gazdája nem munyizik.

Bizony, nem minden kutyás kiegészítő puszta magamutogató hívság, és nem feltétlenül azok a szükségtelenek, amelyek annak látszanak, és fordítva.

Fázik vagy ideges?

A kutya remegését rengetegen, -sok gazda is- fázásnak értelmezik. Pedig remeghet izgatottságtól is, és remeghet, mert a gazdája akaratlanul megtanította neki, hogy a remegéssel simogatást, egyéb kellemes dolgokat provokálhat ki. Ezért nem kell rögtön ölbekapni és beburkolni a remegő kutyát, hanem először is elgondolkodni, vajon az időjárás indokolja-e reakcióját, vagy kutyánk ugyanígy remeg a kandalló előtt is?

A kutya viszont valóban fázhat is kint télen, ha rövid szőrű, ha rossz kondícióban van, vagy ha beteg. A rövid szőrű és fűtött lakásban tartott kutyákra ezért érdemes téli kint tartózkodás alatt ruhát adni, aminek száraz időben megteszi egy méretben megfelelő gyerekruha, nedves időben, több órás séta esetén egy vízálló kutyaruha. 

Neked könnyű, szánhúzókám!

Amire minden kutyánál érdemes figyelni, hogy nagy hidegben -máskor se- ne trécseljünk gondtalanul a futtató közepén, amíg kutyánk leginkább toporog, és ne is kössük ki hosszabb időkre az állatot hidegben, mert ha nem mozog, sokkal védtelenebb megfázás ellen.

Ugyanez érvényes a tappancsokra, városi kutyáknak -szőrzettől és mérettől függetlenül- érdemes egy szett gumicipőt vásárolni és járdafelsózós időkben használni is, mert az evolúció erre pont nem gondolt, és a szórósó felmarhatja a talppárnákat.

Tilos a fürdés!

A vízszerető kutyák lelkesen rohannak a jeges vízbe, több fajta szőrzete egész ügyesen szigeteli is testüket a víztől. A víz hidege viszont eléri ízületeiket, így ha problémamentes öregkort szánnak a kutyának, ne erőltessék a téli strandolást.