Simán. Gond nélkül. Hogyne. Persze. Miért ne? Kit érdekel? Igen, ezek mind önök, nyájas olvasó, szabadon ugráló Fifikkel az anyósülésen, a hátsó ülésen, a félig letekert ablakon kiszaglászva, és a vezető ölében ülve, mert olyan cuki, és mert Fifi mindig, M-I-N-D-I-G az ölükben ül.

Nincs ezzel semmi baj az első vészfékezésig, vészkikerülésig, koccanásig, érdektelen anyagi károkkal járó kisebb balesetekig, amelyeket az utastérben nekilóduló kutyatest óriási állatorvosi számlává, vagy éppen érzelmi veszteséggé változtat egy pillanat alatt. Elég egy kiguruló pöttyös labda, és Fifi kicsi cuki teste az anyósülésről hatvannal vágódik az első ülés támlájának, vagy a szélvédőnek, ahol szétloccsan a koponyája, eltörik a nyaka, vagy a szélvédőt kirobbantva placcsan a betonra a pöttyös labda mellé, amit már csak az örök vadászmezőkön kergethet.

A 60 kilométer órával az ülés mélyéről a szélvédőnek csapódás olyan egy közepes méretű kutyának, mintha 14 méterről -majdnem 4. emelet- dobnánk le. 

Durva, mi?  

Persze, durva, a biztonsági öv és a gyerekülés sem véletlenül kötelező, nem puszta szívatás, mint a harmincas táblánál kihelyezett traffipax.

Autót még egy német juhász sem tud vezetni

Az autóban nem lerögzített és súlyos tárgyak és élőlények -akár kutyák, macskák, tehenek és kisgyerekek- ráadásul a sofőr ellenségeivé is válhatnak, hiszen egy balesetben nekilódulva nem csak saját magukat, de a sofőrt is akaratlanul összeverhetik, amivel akár a baleset kimenetelét is rossz irányba befolyásolják, hiszen ki akar egy vészkikerülés után rossz helyre bevágódva egy pánikoló és sérült labradorral az ölében korrigálni, ellenkormányozni, vagy hívni KITT-et?

A balesetben nekilóduló kutya és a kinyíló légzsákok szintén konfliktusba kerülhetnek, amiből mindenképpen a kutya fog rosszul kijönni.

Biztonsági öv?

Az autóban megtalálható biztonsági övet akkor engedjük el, ügyes próbálkozás, de azt az emberi faj kiátlagolt példányára találták ki, a kutya csöppet másként fest, még akkor is, ha egy azonos méretű egyed. Egy így bekötött kutya talán rögzül a baleset alatt, cserébe a megfeszülő öv a lehető legrosszabb helyeken fogja rögzíteni, amibe a kutya belepusztulhat. Akinek volt már balesete, tudja, még emberen is milyen komoly zúzódásokat okoz az öv feszítése.

Biztonsági öv kutyáknak

A hámhoz rögzíthető kézségek szintén azzal a hátránnyal indulnak versenybe, hogy biztosan jó helyen rántják meg a kutyát? Ha egyáltalán megrántják, mert a linken és a videón is megtekinthető termékteszten egyetlen, kutyák számára kifejlesztett biztonsági öv nem bukott meg. A többi elszakadt, vagy kinyírta a kutyát rossz helyen rögzítve azt.


De akkor hol utazzon a kutya?

Az ülésen, szabadon inkább ne. Fegyelmezett kutya ülés lábánál, pláne ha ül valaki az ülésen és tud rá figyelni, egy kicsit jobb. Kombikban, 3 és 5-ajtós autókban van elkülöníthető, akár ráccsal védett csomagtartó, az még eggyel jobb, mint az első ülésről kitekingetni a szélbe.

A legjobb megoldás viszont a rögzített, zárt ajtajú ketrec, vagy kutyaszállító doboz, -ami nem áll az esetleg kinyíló légzsákok útjába- és amit egy nagyon divatos és teljesen szükségtelen hám áráért simán meg tudnak vásárolni, és akár ki is bélelhetik. Így a kutya egy balesetben is nagyobb biztonságban lesz, és vezetés közben sem fog zavarni, mert éppen meglátott egy pókot a fejünk felett.