A szilveszterkor petárdázó hülyegyerekek ellen keveset tud tenni a gazda, de kutyáját megvédheti az erős zaj kiváltotta meneküléstől, közben elszenvedett balesettől és az eltűnéstől.

Aki látta már a kutyáját szilveszterkor, tudja miről van szó. A hosszan tartó, hangos petárdázás olyan mértékű túlterhelés a kutyáknak, -minket is zavar, pedig tudjuk mi az- ami ellen védekezni próbál. A legtöbb meneküléssel, mivel még a legtökösebb kaukázusi sem tudja ártalmatlanítani a durrogást. Ezekkel a menekülő, és otthonukból elrohanó kutyákkal telnek meg minden január elején a menhelyek, és így ütnek el rengeteg, petárdák üldözte kutyát szilveszter éjszakáján.

Bitang sem örül a petárdázásnak

Mit lehet tenni?

A gazda a kutyát bezárhatja, - kintit a kennelbe, garázsba - esetleg kérhet az állatorvostól nyugtatót. 

A bezárásnál érdemes figyelembe venni, hogy a lakásban addig teljesen ártalmatlan, egyedül is békésen ellévő kutya a menekülési útvonal keresése közben bestresszelve rombolhat. Akkor is, ha előtte ilyesmi nem fordult elő. Ilyenkor jön jól egy ketrecben alvásra szocializált kutya, amely oda bezárva biztosan nem tud kárt tenni sem magában, sem a tapétában, sem az ajtókban, bútorokban.

Ha otthon vagyunk a pánikoló kutyával, az odafigyelésen túl nincs mit tenni, a simogatás, ölbevevés fölösleges megerősítése egy előnytelen reakciónak, ezért azt érdemes megállni, és békén hagyni a síró, ziháló kutyát, amíg véget nem ér ez a szilveszter is.