Mi aranyosabb egy kakaóscsigába tekeredett Közép-ázsiai juhásznál, amelynek hátán egy másik kakaóscsiga bundizik, de cicából? És még a színük is passzol.

A teknőctarka pokróc összement a mosásban

A kép távolról sem olyan ritka, mint gondolnánk, de ahhoz, hogy ez a kertünkben fogadjon minket, kölyökkorukban találkozó állatok, vagy egy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott -vagy éppen semmiféle vadászösztönnel nem rendelkező- kutya, egy jó idegrendszerű macska és némi szerencse szükségeltetik. Akkor a kapcsolat magától is kialakul és a család macskáját, macskáit a kutyák falkatagnak tekintik, nem pedig reggelinek.

De mi a teendő, ha spontán nem alakult ki a százezer lájkot megérő szupercuki fotó a két állat között, pedig úgy szeretnénk?

Fel kell kötni a gatyát 

A szűk keresztmetszet a macska, amely ha zsákmányként viselkedik a kutya előtt, az hajlamos lesz zsákmányként tekinteni rá. Magyarul a macska elszalad, a kutya pedig jól elkapja. Ha tudja. Ez az alapja legendás barátságuknak.

Bár mindkét faj hasonló tanulási és problémamegoldási képességekkel rendelkezik, de a kutyák evolúciója során egy sajátos, segítő kapcsolat alakult ki az emberrel, így a két állat összeszoktatásánál a kutyának egyszerű tiltással jelezhetjük, hogy a macskát nem bánthatja.

És ezzel megérkeztünk a fegyelmezhető kutya alaptételhez. Mert ha az a kutya olyan mértékig szófogadó és tiltható, irányítható, hogy egy olyan erős ingert, mint a vadászösztön, a gazda le tud kapcsolni, akkor annak a kutyának a jelenlétünkben meg lehet fokozatosan tanítani, hogy a cicához nem nyúlhat, így a két állat közötti feszültség is oldódhat idővel.

Ahogy egy macska is szocializálható -bár a macskatartók előszeretettel tagadják ezt a lehetőséget- és egy türelemmel kézhez szoktatott, magabiztos macskával sokkal könnyebb dolgunk lesz, mint egy menekülő, rezgő nyárfalevéllel.

Tehát az elsődleges feladat mindkét állattal olyan kapcsolatot kialakítani, hogy az elbírjon egy olyan stresszes szituációt, amit egy kutyás-macskás ismerkedési est jelenthet. Aztán hátha szerencsénk is lesz, de ha már van egy menekülő cicáról letiltható kutyánk, akkor feltétlen megérdemeljük azt a kis szerencsét is.