És rengeteg szomorú szmájli a sor végén. Miért lehet az, hogy az emberi léptékkel annyira nagyon rettenetesen legaranyosabb gazdák kutyái is simán beleszöknek a hideg, esős és mocskos világba, ahol senki se szereti őket olyan nagyon? 

Mert a mocskos világ érdekesebb. A szökős szentháromság:

A befogadott kóborkutya

Nem, nem lesz hálás a befogadónak, sajnáljuk. Sőt, a kóbor évek alatt sok egyed megtanulja, kint a vadon vár, meg lehet csinálni minden tüzelő szukát, felzabálni a mocskot, macskákat gyilkolni, nyulat kergetni, verekedni, ami egy kutyának móka, inger, kacagás. Ha fázik megoldja, ha elüti egy autó, vége a dalnak, de kóborolni csupa inger és kaland a kutyának, és amelyik nem kötődik sehova -befogadott kutyáknál ráadásul sokkal nehezebb kötődést kialakítani, mint kölyköknél- , nem fog félni ettől a világtól, tehát bármikor -amikor lehetőség adódik-  kész lesz lelépni.

Ezekkel a kutyákkal meg kell erősíteni a kötődést, ahova nem simogatáson át vezet az út, és lehet, hogy soha nem lesznek igazán megbízhatók. 

Az ingerszegény környezet

Amit mi pihe-puha házikónak gondolunk, az egy kutyának lehet a legsötétebb pokol. Egy egészséges kutyát nem elégít ki sem fizikailag, sem pszichésen, ha az a program, hogy együtt nézi a tévét a gazdival, egész nap ölben fekszik, kedvesen beszélnek hozzá, meleg pokrócon alszik és az asztalról etetik. Ez maga a dögunalom, így lehet tökéletesen elrontani egy kölyökkutyát is, amelyik magától szinte elveszíthetetlen, hiszen pontosan tudja, hogy egyedül odalesz. Ezt a kötődést sok kemény melóval, ingerszegény környezet biztosításával remekül le lehet rombolni.

És ha a kutya egy adandó alkalommal meglép, rengeteg pozitív élmény éri -a fent említett randalírozás- megtanulja, kint szórakoztató az élet és szökőssé válik. Ebből kialakulhatnak vagány, egész nap intézkedő, este mindig hazatérő kutyák, ami jópofa, de minden kóborló kutya ki van téve a civilizáció veszélyeinek (autó, méreg, vadász, rosszindulatú emberek). 

Az elzavart, megijesztett kutya

Ezt sok kutyatulajdonos ismeri, nem véletlen vannak tele szilveszter után a menhelyek elveszett kutyákkal. A kutyák érzékei sokkal élesebbek, sokszor a gazda nem is hallja, érzi, hogy valami ijesztő, félelmetes dolog közeledik, és a kutya már el is menekült. 

A szepiszomis kutya is félelemből szökik el ha otthon hagyják, de ha már kijutott a kerítésen, nem feltétlenül találja meg a gazda munkahelyét, és kóborlás lesz belőle.

Az agyonvert, megbüntetett kutya is elmenekülhet, ha a gazda túllőtt a célon a büntetéssel.

+1 A beagle, ami nem szökős

A beagle kifejezetten szökős hírében áll, de ezek a kutyák semmivel se szökősebbek, mint a foxik (másik kiemelten szökősnek tartott fajta) vagy a pincsik. A megoldás sokkal egyszerűbb és szomorúbb. 

Munyizós kézbe nem való vadászkutya és a beagle, foxi bizony vadászkutyák, ha a gazda otthon nem biztosítja a megfelelő és elégséges ingert, foglalkozást, -amiből sokkal többre van szükségük egy ölebnél- ezek a kutyák bizony megkeresik maguknak. 

A legnagyobb hiba

Nagy nehezen visszahívott, előkerült kutyát megverni, büntetni szarvashiba. Akkor a következő alkalommal sokkal kisebb valószínűsége van az előkerülésnek, hiszen a kutya pont arra lett megbüntetve, amit elvártunk tőle. Amikor Fifi végre megvan, nincs más teendő, mint berakni a kocsiba, hazamenni, felmérni a károkat a kerítésen, elgondolkodni, hol rontottuk el a kapcsolatot a kutyával és hogyan szereljük meg mindkettőt.