Konfliktuskerülő gazdik ne olvassanak tovább, mert a konfliktusokról lesz szó. Ráadásul olyanokról, amelyeket mi rendezünk, de csak azért, hogy az elkövetkező problémára mi felkészültebben essünk be, mint a kutyánk.

Hogy mi van??

Fifi mindent felzabál a séta során? Fifi sáros lábbal ugrál mindenkire? Fifi minden autóba beugrik? Mindenbe belefetreng? Ismerős, ugye? Ha már annyira ismerős, hogy ezt unják, és változtatni akarnak rajta, és Fifivel eljutottak arra a szintre, hogy a kutya már tiltható, ismeri és képes értelmezni, alkalmazza a tiltószót, akkor bizony érdemes gyakorolni.

Gyakorolni pedig csapdázással lehet.

Miért?

Mert ha a gazda tudja, hogy 1:50-nél jön a kolbász a bokor alatt, gyorsabb lesz, mint a kutya, ami viszont váratlan kolbászok esetén nem mindig jön össze. Sokszor még úgy sem, ha figyel séta alatt a kutyájára, pedig ez nem jellemző, sokan beszélgetnek, telefonálnak és Facebookoznak kutyasétáltatás közben, ami a behívhatatlan, letilthatatlan kutyák mellett az egyik oka a sok elveszett, és elütött kiskedvencnek.

Ha pedig gyors a gazda, és a helytelen cselekvésre éppen rámozduló kutyát tiltja, sokkal jobbak az esélyei a sikeres végrehajtásra, mint amikor az már szügyig áll a kéthetes haldögben. A gazdának így sikerélménye lesz, a kutya pedig kicsit tanul a helyzetből, hoppá, a kiszolgálószemélyzet nem is olyan hülye, és a kutya szép lassan leszokik a hülyeségről.

Példák

Kajás Fifi sétaútvonala mentén dugjanak el egy-egy darab finomságot, valamit, amit sem jutalomfalatnak, sem vacsorának nem adnak neki rendszeresen, és amikor Fifi beindul, tiltsák le, és haladjanak tovább, az a falat soha nem lehet az övé.

Tiltani, ennyi a feladat és lehet is tovább haladni.

A tiltásra megfelelően reagáló (tehát a falatot nem felzabáló) kutyát nem kell megdícsérni, hiszen mi sem kapunk adóvisszatérítést minden egyes olyan napon, amikor éppen nem parkoltunk tilosban, nem raboltunk kis senkit, tehát nem követtünk el tilos dolgokat.

Kocsiba ugráló Fifivel haladjanak el egy ismerős nyitott autója mellett, és a befelé induló kutyát tiltsák le.

Kocsiból kiugráló Fifit provokálják a nyitott ajtajú kocsiban hagyással, és amikor magától ugrana, tiltsák, hiszen csak vezényszóra hagyhatja el a járművet, ami nem az ajtó nyikorgása.

Felugráló Fifihez közelítsen egy kedves ismerős, akire amúgy lelkesen pattogna, és tiltással ne engedjék ugrálni. Eleinte akár oda se engedjék hozzá.

Minden kutyát meghágni vágyó Fifit tiltsák le barátjuk Fifijéről, akivel megbeszélnek egy találkozót. Fifi nem mehet oda, és punktum.

Ha a kutya eszelős labdaőrült, tilthatják az eldobott labdáról is, pusztán ösztönkezelési céllal, mert bármennyire is meglepően hangzik sok gazdának, a kutya nem húzhatja keresztbe számításainkat, nem tehet semmit, ami nekünk nem tetszik. És ha ma ÉN labdázok, akkor a főnök labdázik, nem Fifi.

Fontos, hogy csapdát soha ne állítsanak olyat, amibe belebuknak, hiszen azzal pontosan az ellenkező hatást érik el. Kezdjék kicsiben, óvatosan, a lényeg, hogy a sikerélmény mindig a gazdánál legyen, a kutya ilyenkor nem nyerhet. Most ő szív, most ő rendezi a számlát, nem mi.

Az még fontosabb, hogy ilyen gyakorlatokat nem csinálunk forgalmas, veszélyes helyen, hiszen ha Fifi mégis kiugrik az autóból, már nem lesz mit és kivel gyakorolni.