A jó főnök leírása az emberek világában függ az alkalmazottak személyiségétől, és az elvégzendő munkától, amelyek sokszor összefüggésben állnak. Más típus vezet el remekül egy börtönt, és más egy grafikai stúdiót. Kiskutyáink pedig sokkal inkább fegyencek, mint művészek, a gazdák nagy része pedig még az emberek között se tapasztalta az irányítást. 

Főnökék cukiskodnak 

Milyen is egy jó főnök?

Megkérdezheti munkatársait, de hacsak nem egy hadsereget, maffiát, vagy börtönt vezet sikeresen, esetleg szakmája nem bérgyilkos, vagy jakuza, személyiségjegyei valószínűleg nem egyeznek meg a kutyavilág alfáinak tulajdonságaival. 

Az alfák ugyanis következetes keménylegények. Mindig harcra és ugrásra készek, gyorsak, harapnak, ha nem tetszik nekik valami, rögtön büntetnek, durvák és tekintélyesek. Kreativitás, empátia, humor, csupa szív, szeretet és rugalmasság ismeretlen, sőt, nemkívánatos fogalmak ebben a világban. Harcedzett katonák a javából és ha valakinek egy ilyen magabiztos kutya jutott, mindhiába mászott fel tehetségével, kreativitásával, humorával az emberi tápláléklánc csúcsára, kutyájával attól még csúnyán eleshet, mert itt mások a játékszabályok. 

Ráadásul társadalmunk a kemény bánásmód ellen nevel, reklamál, beszól, nyíg és sajnál. A gombszemű kutyát sajnálja, pedig a gombszemek mögött sokszor edzett vasakarat dolgozik.

A gazda -pláne, ha elkényeztetett városi falkák között jár kutyájával- így rendszeresen konfliktusba kerül, egyik oldalon a sokszor -akár magas szinten- bevált, eredményességre vivő finom viselkedésformák és a társadalmi elvárások -pláne nők esetében, mert a nő kedves, aranyos, alkalmazkodó, lágy, finom- sorakoznak, a másikon egy élőlény, amelyet ezek az érvek egyszerűen nem hatnak meg. Nem hatja meg a szép kérés, nem hatja meg a befogadás, a puha takaró, a prémium táp, a kandalló melege, sem a simogatás. Ezekre egyszerűen nincs is szüksége, mert mint azt már említettük, egy tökös kutya remekül elkóborolna a mezőn és élné világát, a befogósdi-megmentősdi-simogatósdi az emberek sportja.

Ami a gombszemű alfát meghatja, az a következetes rendtartás.

De gazda legyen a talpán, aki ezt a Szent István parki kutyafuttatóban is tartani tudja vezényszavakkal, szagolgatásról tiltással, simizgetés nem engedésével, mert a társadalmi elvárásokat hangoztató, de pórázrángató Fifitulajdonosok nem látják át az összefüggést, ha a gombszeműt is munyizná a gazdi, a csupa jóindulatból agresszívvá tett Fifit már varrnák az állatklinikán.