Pedig néha de. Csak nem azért, mert megenné. De amikor olyan eset is előfordul, hogy szülők a gyereküket hagyják egy felforrósodott autóban, akkor sajnos nincs min meglepődni, hogy ezt a kutyáikkal is megteszik, mert felelőtlenek, vagy tudatlanok. Ezért most mi is elmondjuk azt, amiről mindenki azt hiszi, hogy mindenki tudja.

Nem tudja mindenki

Tavaly egy fonyódi parkolóban álló autóban hagyott kutya pusztult el, amelyért a felelős felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Tavalyelőtt Mosonmagyaróváron mentettek ki járókelők rendőri segítséggel egy malit egy autóból. 

Tehát az, amiről mindenki azt hiszi, hogy mindenki tudja, nem is olyan nyilvánvaló. Pedig ez annyira nyilvánvaló, hogy aki a kutyáját egy tűző napon hagyott autóban aszalja, annak állatkínzásért kell felelnie, mint azt a fonyódi eset is bizonyítja.

A kutyák üzemi hőmérséklete

A kutyák nem emberek, nem izzadnak, hanem lihegnek, ezért hűtésük sokkal kevésbé hatékony. Nálunk könnyebben kapnak hőgutát, ekkor testhőmérsékletük életveszélyes(41 fok feletti, a kutyák normál testhőmérséklete 38-39 fok) tartományba emelkedik, létfontosságú szerveik leállnak és elpusztulnak. Nekik a szauna, -legyen az akár egy autóban rögtönzött modell- egyáltalán nem mókás méregtelenítés, hanem életveszélyes kínzás.

Egy bevásárlásnyi idő pedig hőguta szempontjából igen sok, az index tavalyi videójában a 20 perc alatt 50 fokig emelkedett a hőmérséklet a hipermarket parkolójában hagyott autóban. 

És 20 perc alatt be sem lehet vásárolni, kell ahhoz 40 is, ami éppen elég egy kutya elpusztításához.

Mi van, ha baj van?

Ha napon parkoló autóban erősen ziháló kutyát látnak, ne magánakcióba kezdjenek, hanem hívják a rendőrséget, ez egyrészt a gazda későbbi felelősségre vonása, másrészt a saját bajba kerülésünk elkerülése miatt fontos. A kimentett kutyát azonnal állatorvoshoz kell vinni, addig pedig kíméletesen hűteni, hűvös helyre vinni, nem jéghideg vízzel kínálni, és nedves ruhával törölgetni lehet, sőt, ajánlott. A hirtelen hűtés, zuhanyozás kerülendő, nem biztos, hogy a kutya szervezete elviseli.

Tippek

Kánikulában inkább hagyják a kutyát a hűvös lakásban, mint hogy autóban üljön, vagy ha minden kötél szakad és a kutyát a kocsiban kell hagyni, álljanak le egy hűvös mélygarázsba és hagyják résnyire az ablakokat, ott nem lesz baj. Kint árnyékos helyen se hagyják a kutyás kocsit, mert az egyrészt nem elég hűvös, másrészt az árnyék nem a világ legállandóbb pontja, az autónk könnyedén a tűző napra kerülhet akár perc leforgása alatt.

Kint tartott kutyák esetében is mindig biztosítsanak árnyékos hűvös helyet és ilyenkor fokozottan ügyeljenek a bőséges, tiszta vízről a kiskutyák számára is.