Tele vannak a videómegosztók a várandós gazda érintésére kitámadó, morgó, sőt harapó kutyás felvételekkel, amelyeken mindenki nagyon viccesnek tartja ezt a viselkedést, a kommentelők pedig csodálatos lényeknek és hősöknek tartják ezeket a példányokat.

Pedig amit látunk, az néhány fogalomnélküli gazda és egy stresszes, stresszeltetett kutya színjátéka, amiből lehet, sőt, az esetek többségében idővel lesz is baleset.

Pontosan az történik, amikor Pistike szurkálja a másik kisgyereket, és ahelyett, hogy Pistikét megrendszabályozná valaki, még meg is dicsérik. Pistikéből mit gondolnak mi lesz? Agresszív gyökér, vagy kiegyensúlyozott felnőtt?

Ez nem a pocaklakóról szól

Ezek a kutyák nem a magzatot védik. Ugyanezt a műsort rendeznék, ha a gazda ugyanazt a megerősítő viselkedéssorozatot hajtotta volna végre terhesség nélkül. Sőt, valószínűleg a kutyába ezt már belenevelték a gazdák előbb is, és egészen biztosan a szülés után is pontosan ugyanígy fog viselkedni az állat a gazda hasának megérintése után.

De mi történik pontosan?

Fifi egy közeledést fenyegetésnek érezve odakapással, morgással reagált, és a gazda reakciója nem a büntetés, hanem a simogatás volt, amivel a kutyát megjutalmazta. A kutya így azt tanulta meg, hogy ez a viselkedés kívánatos. Pontosan ugyanígy védte volna a helyét, a csontját, ahogy a gyengébb (a kutya szemszögéből gyenge kezű tulajdonos) egyedet bevédi. 

Ez percek alatt, egy erős védőösztönű egyed esetében pillanatok alatt addig fajulhat, hogy a kutya a gazda felé irányuló közeledésre már harapással reagál.

De hát megvédi a gazdát, tök jó, nem?

Nem. Ugyanis nem védik meg. Ezek a kutyák egy éles helyzet, pl. rablás esetén nagy valószínűséggel becsicskulnának és a menekülést választanák. Nem azért, mert rossz pédányok, hanem mert a kutyák 90%-a nem hős, támadáskor mérlegel és jellemzően inkább nem kockáztatja az életét. Ritka az a tökös kutya, amelyik egy éles támadást tanítás nélkül, ösztönből elhárít. 

A védőösztön ugyanis nem egyenlő a védelemmel, az a szituációtól függően fordulhat menekülésbe, vagy támadásba. A védelmet tanítani kell, ahogy a szolgálati kutyákat is kiképzik, és ott a kiképzés fontos eleme a kontroll és az irányíthatóság, ami a pocaklakóvédőkre nem jellemző, viselkedésük önkényes és kontrollálhatatlan.

A témáról bővebben korábbi, őrző-védőről szóló cikkünkben olvashat.

A legrosszabb koreográfia

Az első videón látható kutya pontosan ugyanígy menne neki egy véletlenül a helyzetbe kerülő kisgyereknek is, akár komoly sérülést okozva. Vagy az a cél? Hogy egy negyvenkilós bika kutya letépje a rosszul lépő Gizike arcát? Persze ha azt is cukinak tartják, osszák csak meg sok piros szívecskével ezeket a videókat, de mi inkább továbbra is megbüntetjük a kutyáinkat, ha jelenlétünkben emberi közeledésre maguktól támadással reagálnának.