Környezetünkben megtörtént eset, hogy a xilites süteményből bezabált kutyát az állatorvosnak kellett összeraknia, mert majdnem belepusztult a mérgezésbe.

Ugyanis van pár élelmiszer, amelyeket mi hiába fogyasztunk lelkesen, legjobb barátunk szervezete nem tolerálja azok egyes összetevőit. Ahogy van az a kéthetes dög is, aminek az elfogyasztásába mi belehalnánk, Fifinek pedig a legjobb csemege lenne, hiszen egy húsevő, kistestű kutya emésztőrendszere nem azonos a nagytestű, mindenevő emberével.

Még akkor sem, ha a kiskutyák -és mi is- hajlamosak minden szemetet összezabálni. 

Juj, szabad?

Xilit (nyírfacukor)
Az emberi szervezetből ugyan a nyírfacukor nem vált ki inzulinválaszt -ezért olyan népszerű diétás körökben- de a kutyában akár pár gramm is hipoglikémiás állapotot (tünetei: feszültség, rossz közérzet, eszméletvesztés) okoz, ami pusztuláshoz vezethet. Ez ráadásul nem egyéni érzékenység kérdése, hanem a nyírfacukor egyszerűen egy méreg a kutyának, legyenek ésszel a paleósütik asztalról etetésével.

Kávé, tea, csokoládé
Ami közös bennük, azok a metilxantin-származékok (koffein, teobromin), amelyek a kisállatoknál hányást, szívritmuszavart, veseelégtelenséget, sőt, akár halált is okozhatnak.


Ez különösen a maradéketetőknek, kutyának főzött leveseket megsózóknak szól. A kutyának nincs szüksége utánsózásra -igazán az embernek se sok-, ízérzékelése nem egyezik meg az emberével, ezért ételének élvezeti értékét nem emeljük meg a sóval. Sós maradékunk káros, sőt, akár mérgező is lehet neki, ha az egyed érzékeny erre.

Hagymafélék
Nagyobb mennyiségben fogyasztva emésztőrendszeri irritációt, sőt mérgezést is okozhatnak, ez elsősorban szintén emberi vacsoramaradékok etetésénél megfontolandó.

Tej
A kutyák szervezete nem termel elég -ez egyed és életkorfüggő is lehet- laktázt (a tejcukrot, laktózt lebontó enzim) ezért kevésbé képes lebontani a tejcukrot, mint az ember. Ezért a tejtermékek fogyasztása hányást, hasmenést okozhat, pont, mint laktózérzékeny emberek esetében. 

Élesztő
A nyers kelttészta nem csak az ember, de a kutya hasába is bedagadhat, hiszen a gombák a lenyelt massza közepén egy darabig még dolgoznak a kellemes meleg kutyapocakban. Ez a bedagadás akár végzetes is lehet, semmiképpen se kisérletezzenek vele.

Szőlő/mazsola
Bár az ok egyelőre nem ismert, de érzékeny egyedeknél halálos mértékű veseelégtelenséget okozhatnak.

Ne hánytasson, vigye orvoshoz!
A bezabált kutyát, különösen egy tálca paleo sütivel a gyomrában rögtön vigye állatorvoshoz, ahol szakszerűen meghánytatják és elkezdik kezelését. Ne kisérletezzen otthon hánytatással, nagyobb kárt okozhat, mint amiben már eleve vannak. 

A következő részben kerti, háztartási mérgekkel és azok tüneteivel foglalkozunk.