Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nincs pénze fajtatiszta kutyára? Akkor ne vegyen utánzatot!

Ahogy a 699 forintos virsli minősége sem egyezik meg az 1699 forintoséval, úgy a lelkiismeretes tenyésztőtől -később leírjuk, miről lehet felismerni- vásárolt kiskutya sem azonos a csomagtartóból vagy kamutenyésztőtől vásárolt szaporítottal.

A szaporított kiskutyák vásárlója állatkínzókat támogat, de ha ez nem érdekli, nagy valószínűséggel nagyobb állatorvosi számlákra, vagy kedvence korai elvesztésével számolhat a nagy spórolás közben.

Nem érdekel a kutya származása

Akkor irány egy menhely barátunk! Ja, hogy büdös egy keverék? Büdös egy felnőtt kutya? Ennek a finnyának bizony ára van. Magas. Ez sem az a terep, ahol jól lehet járni okosban.

Az pedig különösen megfontolandó az ilyen spórolós típusoknak, hogy Fifikéjének szülei, vagy nagyszülei lehettek diszpálziásak, epilepsziásak, vagy egyéb örökletes és kegyetlen betegséggel terheltek, amik Fifike, rajta keresztül pedig a gazda életére, pénztárcájára is kihatnak. Mert egy beteg kutya sokba van. Nagyon sokba. Ha pedig ez nem érdekli a spórolóst és elaltatja a beteg kutyát, veheti az újat, a kétszer, háromszor kevés pedig néha több, mint az egyszer sok.

Ha már a lelkiismeret nem megy, reméljük a matek igen.

Miféle állatkínzás?

Azt gondolta, hogy egy olcsó termék előállítása ugyanannyiba kerül, mint egy drágáé?

Nem kerül ugyanannyiba. Ahogy a velük töltött idő, élet minősége sem lesz azonos.

Egy lelkiismeretes tenyésztőnél a betegségektől mentes tenyészállatok beszerzése, a kényelmes életkörülmények, a munkavizsgás és kiállításokon induló, netán nyerő szuka fenntartása, képzése és élelmezése hogyan kerülne ugyanannyiba, mint az egész életét egy szűk ketrecben töltő, évente kétszer ellő, kizsigerelt, szocializálatlan, ismeretlen származású, génjeiben betegségeket hordozó szülőgépé?

A kizsigerelt robot alól csomagtartókban, kamionokban összezsúfolva, éhezve, szomjan húzott-nyúzott kölykök értékesítése is sokkal olcsóbb, mint a jövendőbeli gazdák szigorú szelektálása, az azokkal eltöltött idő és az értékesített kutyák sorsának követése.

De a francia bulldog olyan cuki

A divat még egy kutyafajtának sem tett jót. A rövid orrúaknak a legkevésbé. Az ilyen, fizikai hátrányokkal küzdő fajtáknak -francia bulldog, mopsz, angol bulldog, boxer, Boston terrier-, különösen árt, ha a nép felkapja és akarja őket. Olcsón, mert pénze nincs egy jó egyedre, ezért vesz egyet egy csomagtartóból, amelyik pár évesen néhány rossz év után távozik a kutyák közül.

Az ilyen fajtára ácsingózók különösen gondolják meg, honnan és milyen minőségű kölyköt vásárolnak, mert a teljesértékű élettel összeegyeztethetetlen torzulások, betegségek sokkal jellemzőbbek rájuk, mint a természetes formákkal rendelkező kutyákra.

Ugyanígy a divatos fajtát -labrador, amstaff, jack russell, yorkie, bolognese, havanese, francia bulldog, csivava- keresők is kiemelten figyeljenek oda a kiskutya származására, mert a divat miatt megnövekedett kereslet mindig felkelti a szaporítók figyelmét, és kínálatot teremtenek, elárasztva a piacot olcsó és rossz minőségű divatkellékekkel.

Igen, divatkellékekkel, mert nem gondoljuk, hogy aki spórolva, lelkiismeret és ész nélkül a csomagtartóból vesz egy nyomott orrú valamit, az társat keres. Annak csak egy hamis Vuitton táska kell, ami történetesen lélegzik. Már ameddig lélegzik.

Jó, de akkor honnan vegyek fajtatiszta kutyát?

Lelkiismeretes, jó tenyésztőtől.

A jó tenyésztőnek van neve és vigyáz rá. Nagyon. A jó tenyésztő nem csak külsőség, nem csak egy szép kennel és három trófea, amely hazánkban a szokásos mutyik miatt ráadásul nem is feltétlenül érték.

A jó tenyésztő kemény. Nem adja oda bárkinek a kölyköt, megismerkedik a célokkal -pl. az ösztönerős jagdokat, munkavonalas német juhászokat nem adják oda kedvencnek gyerek mellé-, a körülményekkel - kaukázusit nem ad oda panelba-, és megfelelő gazdajelölt esetén szerződést köt, amelyben a magas vételárért, kekeckedésért cserébe garanciát vállal az örökletes betegségek, diszplázia, süketség, epilepszia, hasonlóktól mentességre.

A jó tenyésztővel megeshet, hogy annyira vigyáz a nevére -ez fejlettebb országokban jellemző gyakorlat- hogy a kutyát csak ivartalanítási kötelezettséggel adja el, amelyet le is követ. Így biztosítja, hogy kutyái ne keveredjenek felelőtlen szaporítási ügyekbe, amiken keresztül olyan rossz és beteg vérvonalak szüleivé válhatnának, amelyek az ő nevét viselik.

13 Tovább

A kutya fél az erőszakos simogatótól

11 Tovább

ne munyizd

blogavatar

A kutyád nem a gyereked. Tanulságos történetek gazdiknak és a gazdik barátainak.

Utolsó kommentek