Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nincs pénze fajtatiszta kutyára? Akkor ne vegyen utánzatot!

Ahogy a 699 forintos virsli minősége sem egyezik meg az 1699 forintoséval, úgy a lelkiismeretes tenyésztőtől -később leírjuk, miről lehet felismerni- vásárolt kiskutya sem azonos a csomagtartóból vagy kamutenyésztőtől vásárolt szaporítottal.

A szaporított kiskutyák vásárlója állatkínzókat támogat, de ha ez nem érdekli, nagy valószínűséggel nagyobb állatorvosi számlákra, vagy kedvence korai elvesztésével számolhat a nagy spórolás közben.

Nem érdekel a kutya származása

Akkor irány egy menhely barátunk! Ja, hogy büdös egy keverék? Büdös egy felnőtt kutya? Ennek a finnyának bizony ára van. Magas. Ez sem az a terep, ahol jól lehet járni okosban.

Az pedig különösen megfontolandó az ilyen spórolós típusoknak, hogy Fifikéjének szülei, vagy nagyszülei lehettek diszpálziásak, epilepsziásak, vagy egyéb örökletes és kegyetlen betegséggel terheltek, amik Fifike, rajta keresztül pedig a gazda életére, pénztárcájára is kihatnak. Mert egy beteg kutya sokba van. Nagyon sokba. Ha pedig ez nem érdekli a spórolóst és elaltatja a beteg kutyát, veheti az újat, a kétszer, háromszor kevés pedig néha több, mint az egyszer sok.

Ha már a lelkiismeret nem megy, reméljük a matek igen.

Miféle állatkínzás?

Azt gondolta, hogy egy olcsó termék előállítása ugyanannyiba kerül, mint egy drágáé?

Nem kerül ugyanannyiba. Ahogy a velük töltött idő, élet minősége sem lesz azonos.

Egy lelkiismeretes tenyésztőnél a betegségektől mentes tenyészállatok beszerzése, a kényelmes életkörülmények, a munkavizsgás és kiállításokon induló, netán nyerő szuka fenntartása, képzése és élelmezése hogyan kerülne ugyanannyiba, mint az egész életét egy szűk ketrecben töltő, évente kétszer ellő, kizsigerelt, szocializálatlan, ismeretlen származású, génjeiben betegségeket hordozó szülőgépé?

A kizsigerelt robot alól csomagtartókban, kamionokban összezsúfolva, éhezve, szomjan húzott-nyúzott kölykök értékesítése is sokkal olcsóbb, mint a jövendőbeli gazdák szigorú szelektálása, az azokkal eltöltött idő és az értékesített kutyák sorsának követése.

De a francia bulldog olyan cuki

A divat még egy kutyafajtának sem tett jót. A rövid orrúaknak a legkevésbé. Az ilyen, fizikai hátrányokkal küzdő fajtáknak -francia bulldog, mopsz, angol bulldog, boxer, Boston terrier-, különösen árt, ha a nép felkapja és akarja őket. Olcsón, mert pénze nincs egy jó egyedre, ezért vesz egyet egy csomagtartóból, amelyik pár évesen néhány rossz év után távozik a kutyák közül.

Az ilyen fajtára ácsingózók különösen gondolják meg, honnan és milyen minőségű kölyköt vásárolnak, mert a teljesértékű élettel összeegyeztethetetlen torzulások, betegségek sokkal jellemzőbbek rájuk, mint a természetes formákkal rendelkező kutyákra.

Ugyanígy a divatos fajtát -labrador, amstaff, jack russell, yorkie, bolognese, havanese, francia bulldog, csivava- keresők is kiemelten figyeljenek oda a kiskutya származására, mert a divat miatt megnövekedett kereslet mindig felkelti a szaporítók figyelmét, és kínálatot teremtenek, elárasztva a piacot olcsó és rossz minőségű divatkellékekkel.

Igen, divatkellékekkel, mert nem gondoljuk, hogy aki spórolva, lelkiismeret és ész nélkül a csomagtartóból vesz egy nyomott orrú valamit, az társat keres. Annak csak egy hamis Vuitton táska kell, ami történetesen lélegzik. Már ameddig lélegzik.

Jó, de akkor honnan vegyek fajtatiszta kutyát?

Lelkiismeretes, jó tenyésztőtől.

A jó tenyésztőnek van neve és vigyáz rá. Nagyon. A jó tenyésztő nem csak külsőség, nem csak egy szép kennel és három trófea, amely hazánkban a szokásos mutyik miatt ráadásul nem is feltétlenül érték.

A jó tenyésztő kemény. Nem adja oda bárkinek a kölyköt, megismerkedik a célokkal -pl. az ösztönerős jagdokat, munkavonalas német juhászokat nem adják oda kedvencnek gyerek mellé-, a körülményekkel - kaukázusit nem ad oda panelba-, és megfelelő gazdajelölt esetén szerződést köt, amelyben a magas vételárért, kekeckedésért cserébe garanciát vállal az örökletes betegségek, diszplázia, süketség, epilepszia, hasonlóktól mentességre.

A jó tenyésztővel megeshet, hogy annyira vigyáz a nevére -ez fejlettebb országokban jellemző gyakorlat- hogy a kutyát csak ivartalanítási kötelezettséggel adja el, amelyet le is követ. Így biztosítja, hogy kutyái ne keveredjenek felelőtlen szaporítási ügyekbe, amiken keresztül olyan rossz és beteg vérvonalak szüleivé válhatnának, amelyek az ő nevét viselik.

13 Tovább

A kutya nem cuki, hanem színész

Elszabadult a videómegosztókon Charlie, akinek gazdái elmondása szerint annyira bűntudata lett egy játéklopás után, hogy a síró kisbabát sok-sok ajándékkal halmozza el.

Egy dolog nem stimmel, Charlie-nak nincs bűntudata. Charlie nem engesztel. Charlie nem kér bocsánatot. Charlie-t megtanították egy apportmunkára, és azt végzi.

Vagy itt mindenki elhitte, hogy Rex felügyelő tényleg üldözte a bűnt, nem pedig három hasonló fizimiskájú német juhász váltotta egymást a sorozatban? Ahogy a keverék Benji, Beethoven a bernáthegyi, és a vörös Red is betanított kutyák voltak filmszerepekben.

Sőt, a Stephen King adaptációban Cujo is azért örjöng, mert az őt alakító bernáthegyi szépen megtanulta, nem pedig azért, mert veszettséget kapott.

A kutyáknak nincs bűntudata, és a legritkább esetben éreznek sorsközösséget a gazda gyerekével, a kutya ugyanis nem ember.

Az emberek viszont annyira hisznek a mesékben, hogy még Izaurát is fel akarták szabadítani.

3 Tovább

Ember nem főz kutyát

Pedig néha de. Csak nem azért, mert megenné. De amikor olyan eset is előfordul, hogy szülők a gyereküket hagyják egy felforrósodott autóban, akkor sajnos nincs min meglepődni, hogy ezt a kutyáikkal is megteszik, mert felelőtlenek, vagy tudatlanok. Ezért most mi is elmondjuk azt, amiről mindenki azt hiszi, hogy mindenki tudja.

Nem tudja mindenki

Tavaly egy fonyódi parkolóban álló autóban hagyott kutya pusztult el, amelyért a felelős felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Tavalyelőtt Mosonmagyaróváron mentettek ki járókelők rendőri segítséggel egy malit egy autóból. 

Tehát az, amiről mindenki azt hiszi, hogy mindenki tudja, nem is olyan nyilvánvaló. Pedig ez annyira nyilvánvaló, hogy aki a kutyáját egy tűző napon hagyott autóban aszalja, annak állatkínzásért kell felelnie, mint azt a fonyódi eset is bizonyítja.

A kutyák üzemi hőmérséklete

A kutyák nem emberek, nem izzadnak, hanem lihegnek, ezért hűtésük sokkal kevésbé hatékony. Nálunk könnyebben kapnak hőgutát, ekkor testhőmérsékletük életveszélyes(41 fok feletti, a kutyák normál testhőmérséklete 38-39 fok) tartományba emelkedik, létfontosságú szerveik leállnak és elpusztulnak. Nekik a szauna, -legyen az akár egy autóban rögtönzött modell- egyáltalán nem mókás méregtelenítés, hanem életveszélyes kínzás.

Egy bevásárlásnyi idő pedig hőguta szempontjából igen sok, az index tavalyi videójában a 20 perc alatt 50 fokig emelkedett a hőmérséklet a hipermarket parkolójában hagyott autóban. 

És 20 perc alatt be sem lehet vásárolni, kell ahhoz 40 is, ami éppen elég egy kutya elpusztításához.

Mi van, ha baj van?

Ha napon parkoló autóban erősen ziháló kutyát látnak, ne magánakcióba kezdjenek, hanem hívják a rendőrséget, ez egyrészt a gazda későbbi felelősségre vonása, másrészt a saját bajba kerülésünk elkerülése miatt fontos. A kimentett kutyát azonnal állatorvoshoz kell vinni, addig pedig kíméletesen hűteni, hűvös helyre vinni, nem jéghideg vízzel kínálni, és nedves ruhával törölgetni lehet, sőt, ajánlott. A hirtelen hűtés, zuhanyozás kerülendő, nem biztos, hogy a kutya szervezete elviseli.

Tippek

Kánikulában inkább hagyják a kutyát a hűvös lakásban, mint hogy autóban üljön, vagy ha minden kötél szakad és a kutyát a kocsiban kell hagyni, álljanak le egy hűvös mélygarázsba és hagyják résnyire az ablakokat, ott nem lesz baj. Kint árnyékos helyen se hagyják a kutyás kocsit, mert az egyrészt nem elég hűvös, másrészt az árnyék nem a világ legállandóbb pontja, az autónk könnyedén a tűző napra kerülhet akár perc leforgása alatt.

Kint tartott kutyák esetében is mindig biztosítsanak árnyékos hűvös helyet és ilyenkor fokozottan ügyeljenek a bőséges, tiszta vízről a kiskutyák számára is.

1 Tovább

Nem csak mi pancsolunk szívesen

Az úszás pontosan azért jó mozgásforma a kutyáknak, amiért nekünk, ráadásul nagy részük gyönyörűen rákattan és szenvedélyes pancsolóvá válik. Akkor pedig miért ne adnánk meg nekik ezt az örömet?

Az első lépések

Labradorosok szinte mind ismerik azt a kutyát, amelyik a partra leérve ész nélkül berohan és alig lehet kikönyörögni a vízből. Ilyen egyedek akadnak más fajták között is, velük könnyű, az első és a sokadik lépést is megteszik maguktól. A többiekkel viszont foglalkozni kell egy kicsit.

Zsákmányos kutyával szintén nem nehéz a dolgunk, elég bedobni a labdát/botot a térdig, majd szügyig, aztán nyakig érő vízbe, és amikor a kutya gátlástalanul vetődik a vízbe játéka után, azt el lehet hajítani oda, ahol már úsznia kell érte. A fokozatosság a legvérmesebb kutyánál is fontos, teljesen fölösleges megijeszteni őket.

Passzívabb egyedeket meg lehet próbálni behívni. A gazda (családostul) bemegy a (eleinte sekény, majd egyre mélyebb) vízbe és távolodva maga után hívja a kutyát. Az először fel-alá fog rohangálni a parton, majd bemegy. Amikor beérkezik, jöhet a jutalomfalat és engedjék vissza, ne terheljék túl, a kutya így megtanulja, a vízben jutalom és simogatás, csupa jó dolog várja. A sikerhez nem árt egy jó kutya-gazda kapcsolat, hiszen a kutyának az engedelmeskedéshez félelmet, gátlást kell legyőznie, ami egy behívhatatlan, szökős kutyánál nem fog sikerülni, az állatsimán leléphet.

értelemszerűen következik, hogy egy problémás egyeddel nem kell egy ilyen helyzetbe belemenni, a kapcsolatépítés előbbre való, először foglalkozzanak azzal, hiszen közös pancsolás helyett egy lelépett kutya keresése, és a környék teleplakátolása lesz a hétvégi program.

Tilos

A kutyát erőszakkal berángatni, bedobni, a vízben büntetni, lenyomni. Lehet, hogy jó poén (nem az) egy fiúkoleszos strandoláson egymás vízbe lökése, lefröcskölése és víz alá nyomása, de a legkeményebb ötvenkilós kankutya sem egy hülye kamasz, nem is kell vele úgy viselkedni.

Zsákmányos kutya rámehet vadkacsákra, hódra, vidrára, ezt tiltsák, ugyanis a vadállatok ilyen formában zaklatása, pláne elpusztítása ilyen törvénybe ütközik. Itt ismét visszakanyarodunk az előző témához, hogy úszni csak kézben lévő, tiltható kutyával menjenek, mert vad vidéken egy szabad kutyával az esetleges következmények sokkal kellemetlenebbek lehetnek, mint egy kutyafuttatós kergetőzéskor, ami behívásnak indult.

Veszélyek

Örvényes, erős sodrású, erősen hullámzó vízbe ne engedjék be a kutyát. Meglepően jól úsznak, de nem halak, a víz könnyen elviheti őket és az idegen közeg veszélyeit sem feltétlenül tudják jól felmérni, erre a gazdának kell odafigyelni.

A kutya simán beleiszik a fürdővízbe, ami egy fertőzött víz esetében akár pusztulásához is vezethet. Ne úsztassanak olyan helyen, ami nem tiszta, és emlékezzenek, áradáskor különösen nagy a fertőzésveszély.

Nem csak gyomra, a kutya bőre is lehet érzékeny, például a kék algára, vagy bármilyen fertőzésre, ezért érdemes előre tájékozódni a vízminőség felől, és bőrallergiás kutyák fürdetéséről kikérni az állatorvos véleményét. A tengervíz nem árt a kutyának, de érdemes fürdés után lemosni szőrükről a sót.

Vitt már el nagy harcsa kicsi kutyát, legyenek résen, és ne engedjék maguktól távol a kutyát.

A kutyák imádnak dögöt zabálni, belefetrengeni, és a haldög, hát az a legcsodálatosabb dög a világon. Mivel vízpartokon sokkal nagyobb az egy négyzetméterre jutó rohadó halak aránya, mint az Erzsébet körúton, legyenek résen és legyen tiltható a kutyájuk, különben a fürdésből nem móka lesz, hanem kényszermosdatás.

Hol? 

Ha közösen akarnak pancsolni a kutyával, az alábbi helyeken van erre legális lehetőség:

Balatonon a Club Aliga egy kijelölt területe
Délegyházi tavak Tavirózsa kempingnél kijelölt terület
Lupa sziget
Velencei tó Drótszamár kempingnél kijelölt terület
Zalaegerszeg Gébárti tó
Vadása tó
Szegedi Kutya Klub kutyastrand
Szanazug
Holt-Kőrös

1 Tovább

A pocaklakót bevédő kutya nem cuki

Tele vannak a videómegosztók a várandós gazda érintésére kitámadó, morgó, sőt harapó kutyás felvételekkel, amelyeken mindenki nagyon viccesnek tartja ezt a viselkedést, a kommentelők pedig csodálatos lényeknek és hősöknek tartják ezeket a példányokat.

Pedig amit látunk, az néhány fogalomnélküli gazda és egy stresszes, stresszeltetett kutya színjátéka, amiből lehet, sőt, az esetek többségében idővel lesz is baleset.

Pontosan az történik, amikor Pistike szurkálja a másik kisgyereket, és ahelyett, hogy Pistikét megrendszabályozná valaki, még meg is dicsérik. Pistikéből mit gondolnak mi lesz? Agresszív gyökér, vagy kiegyensúlyozott felnőtt?

Ez nem a pocaklakóról szól

Ezek a kutyák nem a magzatot védik. Ugyanezt a műsort rendeznék, ha a gazda ugyanazt a megerősítő viselkedéssorozatot hajtotta volna végre terhesség nélkül. Sőt, valószínűleg a kutyába ezt már belenevelték a gazdák előbb is, és egészen biztosan a szülés után is pontosan ugyanígy fog viselkedni az állat a gazda hasának megérintése után.

De mi történik pontosan?

Fifi egy közeledést fenyegetésnek érezve odakapással, morgással reagált, és a gazda reakciója nem a büntetés, hanem a simogatás volt, amivel a kutyát megjutalmazta. A kutya így azt tanulta meg, hogy ez a viselkedés kívánatos. Pontosan ugyanígy védte volna a helyét, a csontját, ahogy a gyengébb (a kutya szemszögéből gyenge kezű tulajdonos) egyedet bevédi. 

Ez percek alatt, egy erős védőösztönű egyed esetében pillanatok alatt addig fajulhat, hogy a kutya a gazda felé irányuló közeledésre már harapással reagál.

De hát megvédi a gazdát, tök jó, nem?

Nem. Ugyanis nem védik meg. Ezek a kutyák egy éles helyzet, pl. rablás esetén nagy valószínűséggel becsicskulnának és a menekülést választanák. Nem azért, mert rossz pédányok, hanem mert a kutyák 90%-a nem hős, támadáskor mérlegel és jellemzően inkább nem kockáztatja az életét. Ritka az a tökös kutya, amelyik egy éles támadást tanítás nélkül, ösztönből elhárít. 

A védőösztön ugyanis nem egyenlő a védelemmel, az a szituációtól függően fordulhat menekülésbe, vagy támadásba. A védelmet tanítani kell, ahogy a szolgálati kutyákat is kiképzik, és ott a kiképzés fontos eleme a kontroll és az irányíthatóság, ami a pocaklakóvédőkre nem jellemző, viselkedésük önkényes és kontrollálhatatlan.

A témáról bővebben korábbi, őrző-védőről szóló cikkünkben olvashat.

A legrosszabb koreográfia

Az első videón látható kutya pontosan ugyanígy menne neki egy véletlenül a helyzetbe kerülő kisgyereknek is, akár komoly sérülést okozva. Vagy az a cél? Hogy egy negyvenkilós bika kutya letépje a rosszul lépő Gizike arcát? Persze ha azt is cukinak tartják, osszák csak meg sok piros szívecskével ezeket a videókat, de mi inkább továbbra is megbüntetjük a kutyáinkat, ha jelenlétünkben emberi közeledésre maguktól támadással reagálnának.

5 Tovább

ne munyizd

blogavatar

A kutyád nem a gyereked. Tanulságos történetek gazdiknak és a gazdik barátainak.

Utolsó kommentek